Wat is WiFi

WiFi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Vanwege deze korte afstand is het ideaal voor gebruik thuis of op het kantoor: het is niet langer nodig een internetkabel aan te leggen tussen uw computer en de meterkast. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld met een laptop, tablet of smartphone in de tuin internetten.

WifiWiFi wordt het meest gebruikt naast een ADSL of kabelverbinding; alleen voor het laatste stukje van de meterkast naar uw computer. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via WiFi wanneer u met uw laptop, tablet of smartphone op stap bent en u bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horeca gelegenheid internet toegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken heeft u een apart abonnement nodig of kunt u per keer betalen via een kraskaart of een mobiele telefoon. Het aantal plaatsen waar u draadloos kunt internetten wordt continu uitgebreid.

Betekenis WiFi

WiFi is de commerciële naam voor een W-Lan (Wireless-Local Area Network). De naam WiFi, ook wel geschreven als wifi of Wi-Fi is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt. Deze term is echter een verzinsel, net als de naam WiFi. De eigenlijke naam IEEE 802.11b Direct Sequence is niet erg praktisch en om die reden werd een marketing bureau in 1999 gevraagd een merknaam te bedenken.

Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Van deze standaard bestaan verschillende varianten. Zie IEEE 802.11 (Wikipedia)

Verschillen WiFi varianten

Die hebben vooral betrekking op de snelheden. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de langzaamste variant; 80211g haalt maximaal 54 megabit per seconde. In de praktijk komt deze snelheid nooit boven de 30 megabit uit.

Toepassingen WiFi

Zoals eerder genoemd is één van de meest gebruikte toepassingen voor WiFi het draadloze thuisnetwerk. Bij de meeste ADSL abonnementen kunt u tegenwoordig kiezen voor een wireless-modem, zodat het niet langer noodzakelijk is bekabeling aan te leggen tussen uw computer en de meterkast. Dit is met name een groot voordeel wanneer u meerdere computers heeft aangesloten op het internet, of wanneer u regelmatig (draadloos) op uw laptop, tablet of smartphone wilt internetten.

WiFi voor onderweg

Hotspots zijn locaties waar een openbare WiFi verbinding is aangelegd. Onder andere KPN en T-Mobile bieden betaalde toegang tot hun hotspots aan. Hiermee kunt u op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, draadloos internetten met uw laptop of PDA. U kunt per keer betalen voor het gebruik, maar er bestaat ook een mogelijkheid om een abonnement te nemen. Op internet staan diverse sites waar u hotspots in uw omgeving kunt vinden. Zo hebben zowel KPN als T-Mobile een overzichtskaart van HotSpots bij u in de buurt. U kunt er ook een mondiale Wi-Fi Hotspot Finder op naslaan of een gids voor Nederland.

Hotspots binnen Nederland

KPN geeft aan ruim 1000 locaties in Nederland te voorzien; T-Mobile heeft het op haar website over 500. Hotspots van T-Mobile zijn ook in verschillende intercity treinen van de NS terug te vinden.

WifiSpots van Ziggo

WifiSpotsIn juni 2013 is Ziggo gestart met de uitrol van WifiSpots. Klanten van Ziggo met een internetabonnement en Wifi modem kunnen met WifiSpots ook buitenshuis gebruik maken van draadloos internet van Ziggo op hun smarphone, tablet of laptop. De Wifi modems van Ziggo vormen samen het WifiSpots netwerk.

Internetten via WiFi

Uw laptop, tablet of smartphone moet voorzien zijn van een Wi-Fi netwerkkaart. Vaak is deze al standaard in de apparatuur ingebouwd. Bij een laptop kan anders bijna altijd een losse Wi-Fi netwerkkaart in worden gestoken. Maakt u thuis of op het werk al gebruik van draadloos internet, dan kunt u dat ook op een HotSpot.

Voor- en nadelen van WiFi

In verhouding tot GPRS en UMTS kunt u tegen een lager bedrag hogere snelheden behalen met een draadloze verbinding. Zo kunt u met een laptop op schoot in de tuin internetten, of onderweg in het hotel uw e-mail bekijken of op uw bedrijfsnetwerk inloggen. Nadeel van WiFi is dat de maximale afstand beperkt is tot ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate u verder van de accesspoint verwijderd bent. Ook is de snelheid vooralsnog beperkt tot 54 Mbps, terwijl bij een niet-draadloos netwerk veel hogere snelheden mogelijk zijn.

Vergelijkbare technologieën

De verwachting was dat vanaf 2006 Worldwide WiMax geïntroduceerd zou worden. Die verwachting is niet uitgekomen. Bedrijven als Nokia en Fujitsu zijn druk bezig met de voorbereidingen en hebben zich aangesloten bij het WIMAX forum.

Technische informatie WiMAX

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een nieuwe radiotechnologie en is gebaseerd op de IEEE 801.16 standaard. Er bestaan twee versies op deze standaard; de 801.16d en de 801.16e. De 801.16d-variant is de 'vaste' versie. De andere versie, de 801.16e-variant, wordt ook wel aangeduid als mobiele WiMAX.

De vaste versie maakt gebruikt van UMTS-masten en WiFihotspots (draadloze netwerkjes bij bijvoorbeeld tankstations of in hotels) om u draadloos aan te sluiten op een vast netwerk met maximaal 70 Mbit/s. Anders dan met de vaste variant, is het met mobiel WiMAX wel mogelijk om onbeperkt te reizen met een WiMAX-ontvanger (telefoon, pda, computer) zonder de verbinding te verliezen. De mobiele variant haalt maximaal 20 Mbit/s. Deze versie wordt dan ook wel gezien als concurrent/alternatief voor UMTS en zijn opvolger HSDPA. (bron: Antennebureau.nl)

WiMAX in Nederland

In Nederland is op dit moment alleen een vergunning verleend voor gebruik van toepassing van de vaste variant van WiMAX. Het Ministerie van Economische Zaken had plannen om in 2007 een frequentieruimte te veilen waardoor mobiel WiMAX mogelijk wordt. De frequentieveiling voor 4G, zoals WiMAX en LTE, vindt echter pas in 2010 plaats. Reden voor de vertraging is de toevoeging van een zesde licentiepakket.

Een andere interessante techniek is Ultra Wideband (UWB), waarmee zelfs snelheden tot 1 gigabit per seconde mogelijk zijn.

Veiligheid van WiFi

WiFi netwerken die niet beveiligd zijn kunnen in principe door iedereen in de buurt van het accespoint afgetapt worden. Doorgaans wordt een WiFi netwerk dan ook via het WEP- of het WPA-protocol beschermd. In combinatie met aanvullende technieken van fabrikanten is uw netwerk al een stuk veiliger geworden.


Internetten.nl vergelijkt objectief alle internetproviders waaronder:

next prev