Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

5 alternatieven voor KPN en Vodafone

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Klanten van KPN en Vodafone zijn binnenkort een stuk duurder uit met mobiel internet op de smartphone. KPN onthulde begin vorige week nieuwe abonnementen die 5 september ingaan. Vodafone maakte de tarieven afgelopen vrijdag bekend welke maandag 1 augustus al gaan gelden. Accepteert u dat u meer gaat betalen? Zo niet, dan staan hieronder vijf alternatieven. Deze zijn gebaseerd op een recent artikel op Webwereld. Bellen.com heeft de tips hier en daar aangepast en aangevuld, zoals bijvoorbeeld de eerste en de laatste.

1. Sluit nog snel een abonnement af bij Vodafone of KPN óf verleng voor 1 aug. of 5 sept.
Sluit nog deze week een nieuw contract af bij Vodafone, dan profiteer je nog van de oude voorwaarden. De nieuwe tarieven gelden namelijk voor abonnementen die na 1 augustus worden afgesloten. Ook voor verlenging kan het nu een goed moment zijn. Je zou zelfs kunnen overwegen om de resterende maanden van je contract af te kopen indien dit gunstiger uitpakt in verband met je datagebruik. Wie nog van de oude voorwaarden van KPN wil profiteren, moet dat doen vóór 5 september.

2. Kies een alternatieve provider
KPN en Vodafone zijn gelukkig niet de enige providers met landelijke dekking en bundels met internet inbegrepen. T-Mobile heeft ook een eigen netwerk en daarnaast zijn er nog heel veel virtuele aanbieders. Stap daarom over naar een aanbieder die mobiel internet nog 'ouderwets' aanbiedt, zoals T-Mobile. Wie daar nu een abonnement afsluit zit goed, over de limiet heen betekent slechts een snelheidsverlaging. Dat geldt ook voor Ben, de sim-only aanbieder van T-Mobile en bijvoorbeeld Hyves Mobile.

Wie ontevreden is over de ontvangst van T-Mobile kan voorlopig ook nog bij Telfort blijven. Deze komt pas in december met nieuwe abonnementen en kent nu nog een datalimiet van 1 GB voor € 10,95 of 1,5 GB voor 15,95 per maand. MTV Mobile kent zelfs nog een Fair Use Policy (1,5 GB) en bij Simyo (ook KPN) krijg je  nog 1 GB voor een tientje. Kijk voor een volledig overzicht van beschikbare providers bij wie je een internetabonnement kunt afsluiten op Bellen.com. Het vergelijken van tarieven kan lonen en zelfs tientallen euro's per maand besparen. Wel is het zo dat de andere aanbieders niet stilzitten en zelf ook met nieuwe abonnementen zullen komen. Het is alleen de vraag wanneer. 

3. Kies voor een provider zonder internet
Wil je niet het risico lopen dat je abonnement bij jouw provider verhoogd wordt vanwege het toenemende gebruik van mobiel internet? Wellicht doe je er verstandig aan om voor een provider te kiezen die überhaupt geen internetbundels bij zijn abonnementen aanbiedt. Je zult daarmee wel afstand moeten doen van Whatsapp, e-mail, Facebook, Twitter en online gaming, maar ook deze optie kan je tientallen euro's per maand doen besparen. 

Wil je toch internetten maar niet voor verrassingen komen te staan wanneer je buiten je datalimiet treedt? Kies voor een prepaid bel/sms/internet-abonnement waarmee je altijd op voorhand weet hoeveel geld je aan je mobieltje spendeert. Wel moet je beseffen dat mobiel internet bij prepaid doorgaans een stuk duurder is!

4. Kies voor wifi of Fon
Webwereld: 'Een telefoonabonnement zonder internet lijkt heel erg 1999, maar laten we wel wezen: echte diehards hebben geen internet van een telco nodig. Zij vinden het prima als ze af en toe niet te kunnen internetten en ze kiezen er bewust voor om geen dure SIM in hun telefoon te hebben zitten. Zo weten ze tenminste zeker dat ze niet over hun datalimieten heen gaan, en kunnen ze er tegelijkertijd gerust op zijn dat bedenkelijke technieken als DPI niet tegen hen worden gebruikt.

En dankzij wifi (waarvan veel mensen vergeten het te versleutelen) en technieken als Fon (een model waarin gebruikers elkaars wifi-verbinding delen) kun je zonder telecomprovider een heel eind komen, met bijvoorbeeld VoIP, social media apps en instant messaging. Zeker als je in een drukke stad woont en nauwelijks reist, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Bovendien zijn er steeds meer gratis hotspots in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Gemakkelijk hotspots vinden in Nederland en België doe je trouwens hier.'

5. Misbruik een tabletabonnement
Voor wie nooit of nauwelijks belt en bovendien ècht geen afstand kan doen van mobiel internet is een data-only abonnement een oplossing. Daarmee koop je geen belminuten of sms'jes in maar alleen data. De meeste telco's verkopen dit soort abonnementen, met alleen een (micro)simkaart, soms alleen als tabletabonnement.

Dat is voor datagrootverbruikers veel goedkoper dan een abonnement met belminuten. Vodafone biedt bijvoorbeeld voor 27,50 euro per maand een abonnement van 2 GB aan. Niet genoeg? T-Mobile biedt 15 GB voor 50 euro per maand. Dit soort abo's is ook voordelig voor wie geen telefoonaanbieder wil. XS4ALL biedt het namelijk ook aan.

Met behulp van apps als Whatsapp, Ping, Skype, Scydo en Viber kun je bovendien nog prima bellen en sms'en. Zelfs met een mooi lokaal telefoonnummer als je wilt. Zo is het voor anderen ook nog eens goedkoper om jou te bellen. Op  Bellen.com en Internetten.nl zijn dit soort abonnementen te vergelijken en online te bestellen.

Kies voor een vast abonnement
Tenslotte adviseert Webwereld die dure mobiele telefoon de deur uit te doen en  voor een ouderwetse vaste lijn te kiezen. Altijd bereik, geen limieten en voordelig bellen naar het buitenland. Een vaste lijn nemen kan via KPN, maar ook bij internetproviders als Tele2, Scarlet, Ziggo, UPC,Telfort of Online. Bellen.com denkt eerlijk gezegd niet dat veel jongeren dit advies zal aanspreken. 

Een beter alternatief lijkt ons je telefoonrekening te uploaden met de RekeningScan, waarna je razendsnel een nauwkeurig maatadvies krijgt. Je zult er versteld van staan hoeveel je kunt besparen door het juiste abonnement te kiezen! Enkele besparingsfeiten: ruim 32% overschrijdt de maandelijkse bundel met  5 euro of meer en slechts 14% had reeds het beste abonnement en kon niets meer besparen. Wellicht hoor jij bij 86% die nog honderden euro's per jaar goedkoper uit kunnen zijn! 

Geactualiseerd: vrijdag 17 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.