Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Abonnementen makkelijker opzeggen

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws voor mensen die moeilijk af kunnen komen van hun abonnement omdat het telkens stilzwijgend wordt verlengd voor een jaar. Vanaf 1 december is dat definitief afgelopen en gelden dezelfde regels als voor telecomabonnementen. Dan treedt namelijk de Wet Van Dam in werking. Lees hier wat dat precies inhoudt.

Stilzwijgende verlenging en opzegtermijn
In de nieuwe wet, genoemd naar initiatiefnemer en PvdA-kamerlid Martijn van Dam, staat dat een abonnement na afloop van de eerste contractsperiode per maand opzegbaar moet zijn. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om jaarcontracten die stilzwijgend verlengd worden voor een jaar. Let op: als u voor het eerst een jaarcontract afsluit, dan zit u er ook echt twaalf maanden aan vast, maar het mag dus niet meer stilzwijgend voor nóg een jaar verlengd worden. U kunt vanaf 1 december dat contract per maand opzeggen.

Dat betekent dus dat uw jaarabonnement op de sportschool,  energiecontract, onderhoudscontract op uw cv-ketel of abonnement op een domeinnaam niet meer stilzwijgend verlengd mag worden voor een jaar. Bent u te laat met opzeggen, dan zit u er dus niet weer voor een jaar aan vast, maar hooguit een maand. 

Telecomwet al in 2009 aangepast
Bij abonnementen op telefoon, televisie en internet zijn deze regels al geldig vanaf 1 juli 2009. Dat betekent dat u al ruim twee jaar lang makkelijker kunt overstappen naar een andere aanbieder als het niet bevalt, om zodoende te profiteren van kwalitatief betere diensten en/of lagere prijzen.

Mogen abonnementen dan niet meer stilzwijgend worden verlengd?
Jawel, stilzwijgende verlenging mag, maar alleen als het abonnement daarbij wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Een abonnement voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. En loopt door totdat u het zelf opzegt.

Uitzonderingen
Voor abonnementen op dagbladen, weekbladen, nieuwsbladen en tijdschriften gelden andere regels.  Dit soort abonnementen mogen maximaal drie maanden worden verlengd en er geldt straks een opzegtermijn van maximaal één maand.* Dat houdt in dat u uiterlijk voor het einde van de tweede maand moet zeggen dat u ermee wilt stoppen, doet u dat niet, dan zit u er nog een keer drie maanden aan vast. Daar is voor gekozen omdat de uitgeversbranche in deze economische tijden in erg zwaar weer zit. Op ConsuWijzer vindt u hier meer informatie over.

Verder gelden de nieuwe regels niet voor verenigingen. Ook financiële producten en diensten, zoals verzekeringen, blijven buiten het bereik van de nieuwe regels.

Nieuwe regels voor de wijze van opzeggen
Ander goed nieuws is dat u voortaan uw abonnement op kunt zeggen op de manier waarop u het afgesloten heeft. Dus als u via internet een contract afsluit, dan moet u er ook via internet weer vanaf kunnen. En als u telefonisch een contract bent aangegaan, dan moet u 't ook via de telefoon weer kunnen beëindigen. Aanbieders mogen straks dus bijvoorbeeld niet meer vragen om een aangetekende brief.

Reparatiewet
Over bestaande abonnementen en contracten bestaat wat onduidelijkheid. Op de website van Rijksoverheid staat: 'Voor bestaande abonnementen gelden de nieuwe regels over stilzwijgende verlenging en opzegtermijnen vanaf 1 december 2012.' Elders wordt vermeld dat er een zogenaamde reparatiewet is ingediend om het overgangsrecht aan te passen. Deze wordt morgen, 29 november behandeld door de Eerste Kamer. Wij houden u op de hoogte zodra duidelijk is welke regels er gaan gelden voor bestaande abonnementen en contracten!

Update: op verzoek van Martijn van Dam wordt de behandeling van de reparatiewet door de Eerste Kamer tot nader order uitgesteld.

* voor bladen of tijdschriften die minder dan eens per maand geleverd worden blijft de huidige opzegtermijn van maximaal drie maanden gelden.

Bronnen:  
Mogen abonnementen stilzwijgend verlengd worden? (Rijksoverheid)
Nieuwe regels stilzwijgende verlenging en opzegging van abonnementen (ConsuWijzer)

Geactualiseerd: vrijdag 19 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.