Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Alleen UPC heeft draadloos netwerk automatisch beveiligd

Leestijd: 4 minuten

Alléén UPC zorgt ervoor dat het draadloze netwerk ook automatisch beveiligd is via het WPA-protocol. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die in in september de draadloze modems testte van Casema, Orange, Tele2 (Versatel), Tiscali, UPC (Chello) en XS4ALL, Planet Internet en Het Net. 

Eerder dit jaar testte de Consumentenbond beveiligingspakketten die u zelf op uw pc installeert om hackers, virussen, spam en spyware tegen te houden. Ook zijn de firewalls toen aan de tand gevoeld. Naast de aanschaf van zo’n beveiligingspakket moet uw basisstation – het kastje tussen uw pc en de provider, als het ware de poort tot het internet – beveiligd zijn. Ook kan de provider zelf al op zijn server virussen en spam tegenhouden bij vooral e-mailverkeer. Dat heeft de Bond nu eveneens getest, waarvan u op Internetten.nl de resultaten kunt lezen.

De consumentenorganisatie stelt dat de beveiliging van uw computer niet eenvoudig is. Het zelf instellen van de beveiliging op een pc of basisstation is bijna ondoenlijk, vanwege het ontbreken van kennis op beveiligingsgebied bij veel pc-gebruikers. De Bond vraagt zich daarom af waarom consumenten hun eigen pc moeten beveiligen als dat zo’n ingewikkelde klus is.

Als er sprake is van een draadloos netwerk, loopt een deel van de internetverbinding door de lucht. Iemand die met zijn computer een draadloze verbinding zoekt met internet en in de buurt is van een onbeveiligd (open) draadloos netwerk van iemand anders, kan aanhaken en ongeoorloofd via dat draadloze netwerk internet opgaan. Officieel mag dit niet, maar als dat draadloze netwerk goed is beveiligd kan dit ‘delen van een internetverbinding’ geen kwaad, aldus de Bond. Problematisch wordt het als er geen beveiliging is én als de eigenaar van het netwerk gedeelde mappen op zijn pc heeft zonder wachtwoordbeveiliging. De meelifter kan dan bij de bestanden in de gedeelde mappen en eventueel informatie veranderen of weghalen.

Uit de test blijkt dat Casema, Tele2, UPC, XS4ALL, Planet Internet en Het Net na installatie van de basisstations standaard het draadloos netwerk inschakelen. Maar alléén UPC zorgt er ook voor dat het draadloze netwerk automatisch beveiligd is via het WPA-protocol*. Bij de Orange Livebox staat het draadloze netwerk standaard uit, maar met behulp van een insteekkaart kunt u het eenvoudig activeren. Dit netwerk is dan alleen beveiligd met het verouderde WEP-protocol*.

De rest van de draadloze netwerken wordt volgens de Bond zelfs volledig onbeveiligd ingeschakeld. wat als zwaar onvoldoende beoordeeld wordt. De consumentenorganisatie stelt dat u tijdens de installatie bij geen van alle gewezen wordt op het beveiligen van uw draadloze netwerk.  Op de website van KPN's dochter Planet staat overigens duidelijk: 'Standaard wordt bij levering en installatie uw netwerk beveiligd met een WPA beveiligingssleutel, die u in een aparte brief ontvangt. Indien u Wi-Fi apparatuur heeft die niet werkt met het WPA-protocol, kunt u het WEP-protocol gebruiken (met dezelfde sleutel). Wij raden u echter aan zo spoedig mogelijk over te schakelen op apparatuur die voldoet aan de laatste beveiligingseisen.'

Tele2 (Versatel) zou het volgens de onderzoekers wel heel bont maken door in de handleiding te stellen dat een aparte firewall op uw pc niet nodig is, omdat er al een firewall in het basisstation zit. Ze vertellen er niet bij dat deze alleen kwaadwillenden van buiten tegenhoudt. Wanneer uw pc iets naar buiten wil smokkelen, houdt de firewall van het basisstation dit niet tegen. Een aparte firewall op uw pc is dus wél nodig.

De Bond: 'U kunt het draadloze netwerk beveiligen, dat staan alle basisstations toe. Helaas moet u zich bij vier providers door een menu heen worstelen met ingewikkeld, technisch Engels. Geen pretje en eigenlijk ondoenlijk voor een doorsnee pc-gebruiker. Helaas biedt geen enkele van de basisstations mogelijkheden om automatisch de firmware te upgraden. Dat is jammer, omdat bijvoorbeeld daarmee op afstand de standaard beveiliging verbeterd zou kunnen worden. Ook wordt de gebruiker bij geen enkel basisstation gedwongen om het standaard wachtwoord van het basisstation te vervangen bij de installatie. Het is verstandig om dit wel te doen; de wachtwoorden die horen bij bepaalde merken en typen basisstations staan namelijk gewoon op internet en dat maakt ‘inbreken’ op het basisstation kinderlijk eenvoudig.'

Zie FAQ: Uitleg internettermen

Geactualiseerd: woensdag 12 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.