Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Alternatieven voor duur mobiel internet op smartphone

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Mobiel internet op de smartphone wordt duurder bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Accepteert u dat u meer gaat betalen? Zo niet, dan staan hieronder zes alternatieven. Een update van een eerder artikel op Bellen.com.

1. Sluit nog snel een abonnement af bij KPN/Hi óf verleng vóór 5 september
Sluit nog deze maand een nieuw contract af bij KPN of Hi, dan profiteer je nog van de oude voorwaarden. De nieuwe tarieven gelden namelijk voor abonnementen die vanaf 5 september worden afgesloten. Ook voor verlenging kan het nu een goed moment zijn. Je zou zelfs kunnen overwegen om de resterende maanden van je contract af te kopen indien dit gunstiger uitpakt in verband met je datagebruik. 

2. Kies een alternatieve provider
KPN/Hi, Vodafone en T-Mobile zijn weliswaar de enigen met een eigen netwerk maar gelukkig niet de enige providers met landelijke dekking en bundels met internet inbegrepen. Stap daarom over naar een aanbieder die mobiel internet nog 'ouderwets' aanbiedt. Wel is het zo dat de andere providers niet stilzitten en zelf ook met nieuwe abonnementen zullen komen. Het is alleen de vraag wanneer, schreven we nog geen maand geleden... Wel, inmiddels hebben Ben en MTV Mobile hun tarieven aangepast.  

KPN-dochter Telfort hanteert nog oude prijzen. Deze komt pas in december met nieuwe abonnementen en kent nu nog een datalimiet van 1 GB voor € 10,95 of 1,5 GB voor € 15,95 per maand. Bij Simyo (ook KPN) krijg je  nog 1 GB voor een tientje. Alleen Youfone en Rabo Mobiel hanteren nog een fair use policy (FUP). Kijk voor een volledig overzicht van beschikbare providers bij wie je een internetabonnement kunt afsluiten op Bellen.com. Het vergelijken van tarieven kan lonen en zelfs tientallen euro's per maand besparen! 

3. Kies voor een provider zonder internet
Wil je niet het risico lopen dat je abonnement bij jouw provider verhoogd wordt vanwege het toenemende gebruik van mobiel internet? Wellicht doe je er verstandig aan om voor een provider te kiezen die überhaupt geen internetbundels bij zijn abonnementen aanbiedt. Je zult daarmee wel afstand moeten doen van Whatsapp, e-mail, Facebook, Twitter en online gaming, maar ook deze optie kan je tientallen euro's per maand doen besparen.

Wil je toch internetten maar niet voor verrassingen komen te staan wanneer je buiten je datalimiet treedt? Kies voor een prepaid bel/sms/internet-abonnement waarmee je altijd op voorhand weet hoeveel geld je aan je mobieltje spendeert. Wel moet je beseffen dat mobiel internet bij prepaid doorgaans een stuk duurder is!

4. Kies voor wifi of Fon
Webwereld: 'Een telefoonabonnement zonder internet lijkt heel erg 1999, maar laten we wel wezen: echte diehards hebben geen internet van een telco nodig. Zij vinden het prima als ze af en toe niet te kunnen internetten en ze kiezen er bewust voor om geen dure SIM in hun telefoon te hebben zitten. Zo weten ze tenminste zeker dat ze niet over hun datalimieten heen gaan, en kunnen ze er tegelijkertijd gerust op zijn dat bedenkelijke technieken als DPI niet tegen hen worden gebruikt.

En dankzij wifi (waarvan veel mensen vergeten het te versleutelen) en technieken als Fon (een model waarin gebruikers elkaars wifi-verbinding delen) kun je zonder telecomprovider een heel eind komen, met bijvoorbeeld VoIP, social media apps en instant messaging. Zeker als je in een drukke stad woont en nauwelijks reist, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Bovendien zijn er steeds meer gratis hotspots in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Gemakkelijk hotspots vinden in Nederland en België doe je trouwens hier.'

5. Misbruik een tabletabonnement
Voor wie nooit of nauwelijks belt en bovendien écht geen afstand kan doen van mobiel internet is een data-only abonnement een oplossing. Daarmee koop je geen belminuten of sms'jes in maar alleen data. De meeste telco's verkopen dit soort abonnementen, met alleen een (micro)simkaart, soms alleen als tabletabonnement.

Dat is voor datagrootverbruikers veel goedkoper dan een abonnement met belminuten. Vodafone biedt bijvoorbeeld voor 27,50 euro per maand een abonnement van 2 GB aan. Niet genoeg? T-Mobile biedt 15 GB voor 50 euro per maand en wie een tweejarig abonnement neemt, betaalt het eerste jaar nu 25 euro. Dit soort abo's is ook voordelig voor wie geen telefoonaanbieder wil. XS4ALL biedt het namelijk ook aan.

Met behulp van apps als Whatsapp, Ping, Skype, Scydo en Viber kun je bovendien nog prima bellen en sms'en. Zelfs met een mooi lokaal telefoonnummer als je wilt. Zo is het voor anderen ook nog eens goedkoper om jou te bellen. Op Bellen.com en Internetten.nl kun je dit soort abonnementen vergelijken en online bestellen.

6. Kies voor een vast abonnement
Tenslotte adviseert Webwereld die dure mobiele telefoon de deur uit te doen en  voor een ouderwetse vaste lijn te kiezen. Altijd bereik, geen limieten en voordelig bellen naar het buitenland. Een vaste lijn nemen kan via KPN, maar ook bij internetproviders als Tele2, Scarlet, Ziggo, UPC, Telfort of Online. Bellen.com denkt eerlijk gezegd niet dat veel jongeren dit advies zal aanspreken.

Een beter alternatief lijkt ons je telefoonrekening te uploaden met de RekeningScan, waarna je razendsnel een nauwkeurig maatadvies krijgt. Je zult er versteld van staan hoeveel je kunt besparen door het juiste abonnement te kiezen! Enkele besparingsfeiten: ruim 32% overschrijdt de maandelijkse bundel met  5 euro of meer en slechts 14% had reeds het beste abonnement en kon niets meer besparen. Wellicht hoor jij bij 86% die nog honderden euro's per jaar goedkoper uit kunnen zijn!

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.