Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

@Home, Het Net en UPC gegroeid

Leestijd: 2 minuten

Nederland krijgt er dit jaar nog zo'n 720.000 breedbandinternetters bij en volgend jaar 600.000. Dat verwacht onderzoeksbureau Telecom Paper. In 2008 hebben 6 miljoen Nederlanders ADSL- of kabelinternet. Volgens de onderzoekers heeft driekwart (74,8 procent) van de Nederlandse huishoudens nu een snelle internetverbinding via ADSL of kabel. Als glasvezelverbindingen ook worden meegeteld, komt dit percentage tot 75,9 procent.

Groei breedbandinternet houdt aan
Het onderzoeksbureau constateert in haar kwartaalupdate van de breedbandmarkt dat  de groei er nog steeds niet uit is. Dit jaar groeit het aantal breedbandklanten met 12 procent, volgend jaar met 10 procent, waardoor in 2008 de grens van 6 miljoen breedbandaansluitingen zal worden overschreden.

Meeste Nederlanders internetten via de kabel
Aan het eind van het tweede kwartaal was kabelbedrijf @Home het snelst gegroeid: met 684.000 klanten de grootste breedbandprovider. Het schreef 20.000 nieuwe klanten bij, waardoor het een marktaandeel van 12,8 procent realiseerde. Het Net  en UPC groeiden eveneens snel en gingen Planet voorbij, waardoor de laatste uit de top drie viel. De top 3 zag er eind tweede kwartaal qua klantenaantal  als volgt uit:

 provider  abonnees
 1. @Home   684.000
 2. Het Net   607.000
 3. UPC        600.900

KPN wint en verliest terrein
KPN heeft te maken met een stijgend aantal gebruikers bij Het Net en Internet van KPN (voorheen Direct ADSL), maar tegelijkertijd verliest het bedrijf klanten bij de dochterbedrijven Planet en XS4ALL. Dankzij de overname van Tiscali kreeg KPN er 200.000 breedbandklanten bij. In totaal komt KPN met de eigen providers op 2,34 miljoen abonnees. 
Vergelijken we de abonnementen van KPN en dochterbedrijven onderling, dan is stijging van het klantenaantal bij Het Net niet zo verwonderlijk. Gelet op het feit dat de meeste Nederlanders voor de scherpste prijs gaan, is het heel erg verklaarbaar dat minder gauw voor XS4ALL gekozen wordt. Bij deze KPN-dochter betaal je voor een vergelijkbare verbinding driemaal zoveel als bij Het Net. Bovendien zit je bij Het Net niet vast aan een jaarcontract, hoewel dit nog niet zo lang een feit is.

Verschuivingen 
Bencom verwacht bij de volgende updates van Telecom Paper flink wat verschuivingen, ondermeer omdat je bij XS4ALL nu twee maanden bellen gratis mag uitproberen. Een actie waarmee @Home heel lang erg succesvol was. Daarnaast zijn partijen als Orange en Tele2  flink aan het prijsstunten, waardoor de TOP 5 op Internetten.nl aardig oranje-geel  kleurt! Prijsvechters als Speedlinq en Abel Telecom zijn overigens ook nog alom vertegenwoordigd  met hun laagste maandprijzen. Ook nieuwkomer Alice zal ongetwijfeld marktaandeel veroveren met een snel combinatiepakket internet plus bellen voor 30 euro dat per maand opzegbaar is.

Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.