Bel- en surfgedrag niet meer opgeslagen door providers
door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten
Telecomproviders mogen geen bel- en internetgegevens meer opslaan van hun klanten. Dit besluit is genomen door de Rechtbank in Den Haag. KPN, Vodafone, T-Mobile, Ziggo, UPC en veel andere bedrijven zijn onmiddellijk gestopt met het bewaren van deze gegevens. Volgens de rechtbank is de bewaarplicht in strijd met privacy rechten en zet daarom een streep door de bewaarplicht. Het kabinet broedt nu op een aangepaste versie van de bewaarplicht.
De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens was een Nederlandse wet die per 1 september 2009 in werking is getreden. Onder andere internetbedrijf BIT, VoIP-providers SpeakUp en Voys, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First hadden een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat.
Na het vonnis gaven Vodafone, KPN en dochterbedrijven Telfort, Hi, Simyo en XS4ALL al snel aan te stoppen met het bewaren en verstrekken van gegevens van klanten. Later lieten ook T-Mobile en de fuserende kabelaars UPC en Ziggo weten hiermee te stoppen.
Bewaarplicht
Uit het vonnis blijkt dat providers bel- en sms gegevens een jaar moesten bewaren. De gegevens over internetverbruik, zoals IP-adres en wie is ingelogd, een half jaar. Ook werd opgeslagen met welke zendmasten een gebruiker verbinding maakte, met behulp waarvan locatiegegevens af te leiden waren. De opgeslagen gegevens konden later gebruikt worden door opsporingsdiensten. De wet was ingesteld om politie en justitie te ondersteunen bij de opsporing.
Criminaliteit
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie maakt zich zorgen over het besluit van de rechter. Het ministerie vreest dat de uitspraak gevolgen heeft voor de aanpak van criminaliteit en laat weten zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep. "Bepaalde vormen van criminaliteit zijn uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens", zegt het ministerie in een verklaring. Ook de rechter schrijft in het vonnis dat de uitspraak 'ingrijpende gevolgen' kan hebben voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten.
Nieuw voorstel
De inhoud van het vonnis wordt gebruikt voor een nieuw wetsvoorstel, waar al maanden aan wordt gewerkt. Het vonnis laat, volgens het ministerie, voldoende ruimte om de Wet bewaarplicht aan te passen en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen te waarborgen.' Dit wetsvoorstel moet volgens het ministerie zo snel mogelijk in werking treden.

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...