Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bel- en surfgedrag niet meer opgeslagen door providers

door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten

Telecomproviders mogen geen bel- en internetgegevens meer opslaan van hun klanten. Dit besluit is genomen door de Rechtbank in Den Haag. KPN, Vodafone, T-Mobile, Ziggo, UPC en veel andere bedrijven zijn onmiddellijk gestopt met het bewaren van deze gegevens. Volgens de rechtbank is de bewaarplicht in strijd met privacy rechten en zet daarom een streep door de bewaarplicht. Het kabinet broedt nu op een aangepaste versie van de bewaarplicht.

De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens was een Nederlandse wet die per 1 september 2009 in werking is getreden. Onder andere internetbedrijf BIT, VoIP-providers SpeakUp en Voys, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First hadden een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Na het vonnis gaven Vodafone, KPN en dochterbedrijven Telfort, Hi, Simyo en XS4ALL al snel aan te stoppen met het bewaren en verstrekken van gegevens van klanten. Later lieten ook T-Mobile en de fuserende kabelaars UPC en Ziggo weten hiermee te stoppen.

Bewaarplicht

Uit het vonnis blijkt dat providers bel- en sms gegevens een jaar moesten bewaren. De gegevens over internetverbruik, zoals IP-adres en wie is ingelogd, een half jaar. Ook werd opgeslagen met welke zendmasten een gebruiker verbinding maakte, met behulp waarvan locatiegegevens af te leiden waren. De opgeslagen gegevens konden later gebruikt worden door opsporingsdiensten. De wet was ingesteld om politie en justitie te ondersteunen bij de opsporing.

Criminaliteit

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie maakt zich zorgen over het besluit van de rechter. Het ministerie vreest dat de uitspraak gevolgen heeft voor de aanpak van criminaliteit en laat weten zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep. "Bepaalde vormen van criminaliteit zijn uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens", zegt het ministerie in een verklaring. Ook de rechter schrijft in het vonnis dat de uitspraak 'ingrijpende gevolgen' kan hebben voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

Nieuw voorstel

De inhoud van het vonnis wordt gebruikt voor een nieuw wetsvoorstel, waar al maanden aan wordt gewerkt. Het vonnis laat, volgens het ministerie, voldoende ruimte om de Wet bewaarplicht aan te passen en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen te waarborgen.' Dit wetsvoorstel moet volgens het ministerie zo snel mogelijk in werking treden.

Geactualiseerd: dinsdag 2 juni 2020

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.