Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bel- en surfgegevens jaar bewaren

Leestijd: 2 minuten

Providers moeten bel-, chat-, mail-, surf- en msn-gegevens van klanten een jaar lang bewaren. Als de overheid denkt terroristen of zware criminelen op het spoor te zijn, kan ze deze persoonlijke informatie opvragen, doorspitten en eventueel als bewijsmateriaal gebruiken.

Hiermee is de Tweede Kamer donderdag uiteindelijk akkoord gegaan. De bewaarplicht vloeit voort uit een besluit van de Europese Unie om terroristen en zware criminelen op Europees niveau te bestrijden. Nederland had de richtlijn volgens Brusselse regels al twee jaar geleden moeten omzetten in lokale wetgeving.

Het opslaan van willekeurige privégegevens van alle Nederlanders ligt gevoelig in het parlement. Minister Hirsch Ballin wilde het liefst achttien maanden kunnen beschikken over de data. De PvdA, SP, GroenLinks en D66 zagen meer in een maximumtermijn van zes maanden. De tegenstanders vinden het massaal opslaan van privégegevens van onverdachte burgers een onaanvaardbare inbreuk op hun privacy. Voorstanders zeggen dat de samenleving er veiliger door wordt.

Internetproviders: behalve kostbaar, volstrekt zinloos
Internetprovider XS4ALL protesteerde onlangs in een open brief aan de Tweede Kamer tegen de bewaarplicht. De voorgestelde bewaarplicht van internetdata is behalve kostbaar, volstrekt zinloos. Volgens internetaanbieder IS Interned Services blijkt dat kwaadwillenden gegevens kunnen versleutelen en opslag kunnen omzeilen. Bovendien zijn de enorme hoeveelheden data onmogelijk te doorzoeken en zijn geregistreerde ip-adressen niet te herleiden tot unieke personen.

Uit een onderzoek in december van KPMG bleek dat uitgebreide registratie van surf- en e-mailgedrag internetaanbieders miljoenen gaat kosten. Een internetaanbieder met tien procent marktaandeel moet ten minste 2,2 miljoen euro investeren om al deze gegevens een jaar te kunnen bewaren, becijferden de accountants. IS Interned Services noemde die berekening twee weken geleden achterhaald. Opslag volgens het voorstel zou IS nog veel meer kosten: 7 miljoen euro per jaar. Dat is evenveel als de omzet van het bedrijf. 

In onze buurlanden betaalt de overheid de kosten die nodig zijn voor de bewaarplicht. Als die kosten in Nederland door de providers moeten worden betaald, onstaat oneerlijke concurrentie met buitenlandse providers. Internet trekt zich immers weinig aan van grenzen, buitenlandse bedrijven kunnen gemakkelijk hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt, aldus XS4ALL.
 

Geactualiseerd: donderdag 4 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.