Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bellen en internetten op vakantie

door Jeanet Woldring

Vakantiebellen en mobiel internetten in het buitenland kan nog steeds een dure grap zijn. Dit geldt met name voor landen als Turkije en Zwitserland die buiten de Europese Unie vallen. Of verre landen zoals Maleisië, Thailand en Tunesië. Lees onderstaande tips om ongewenste telefoonrekeningen te voorkomen. En met de checklist op Bellen.com blijft je belbudget zeker binnen de perken!

Maximum tarieven

Door ingrijpen van de Europese Commissie zijn de tarieven op 1 juli opnieuw gedaald. Bellen in en vanuit EU-landen kost nu nog maar 23 cent per minuut en gebeld worden maximaal 6 cent. Een sms'je verstuur je voor 7 cent. De grootste daling deed zich voor bij mobiel internet: voortaan betaal je 24 cent per MB. Dat scheelt een slok op een borrel, maar bedenk wel dat je misschien veel meer data gewend bent te verbruiken dan een jaar geleden. Het blijft oppassen dus.

In welke landen gelden de maximum tarieven? 

Niet elk land in Europa is lid van de Europese Unie. De afgesproken maximumtarieven gelden in de volgende 28 landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Kroatië. Veel bezochte (Europese) landen waar de nieuwe maximumtarieven niet gelden, zijn: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco.

Oppassen geblazen buiten de Europese Unie

Oppassen geblazen is het helemaal als je op vakantie gaat naar een land waar geen maximumtarieven  gelden. Hoewel, bezorgd zijn over een bill shock is tegenwoordig vrijwel niet meer nodig: providers mogen maximaal ongeveer 60 euro per maand in rekening brengen voor mobiel internet in het buitenland. Deze datalimiet geldt wereldwijd.

Datalimiet wereldwijd

Bij Vodafone geldt bijvoorbeeld een maximaal bedrag van € 60,50. Dit staat automatisch aan. Je moet expliciet toestemming geven dat je meer kosten wilt maken, door een sms’je met de tekst ‘datalimiet uit’ te sturen. Bij KPN (eveneens maximaal € 60,50) beantwoord je een sms met ‘ja’ naar 3030 en bij T-Mobile (maximaal € 59,50) stuur je een sms met de tekst ‘datalimiet uit’ naar 1301. Bij alle providers kun je dit ook doen via je persoonlijke accountpagina.

Tarieven vergelijken

Buiten Europa zijn de tarieven voor mobiel bellen en internetten vaak schrikbarend hoog. Zo ben je ruim 10 euro kwijt als je 5 minuten belt vanuit Thailand. En word je in dat land gebeld, dan kost het jou nog meer!  Dataverbruik kan wel 5 euro per MB kosten. 

Wil je weten wat de bel- en internettarieven zijn van jouw provider in je land van bestemming, kijk dan in onze tariefvergelijking Bellen vanuit het buitenland

Lokale simkaart

Kun je echt niet zonder internet dan loont het de moeite om een lokale simkaart te kopen. Op de Prepaid Wiki vind je informatie over het kopen van prepaid simkaarten in diverse landen. Van Albanië tot Vietnam, bij elk land wordt uitgelegd welke providers een prepaid simkaart met databundel aanbieden, waar je het koopt en hoe je het activeert.

Dataroaming uitschakelen

Wil je er echt zeker van zijn dat je geen kosten maakt voor mobiel internet, schakel dataroaming dan uit. Op sommige telefoons, zoals de iPhone, is dataroaming standaard uitgeschakeld, ongeacht welke provider je gebruikt.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie