Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bellen en internetten op vakantie

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Vakantiebellen en mobiel internetten in het buitenland kan nog steeds een dure grap zijn. Dit geldt met name voor landen als Turkije en Zwitserland die buiten de Europese Unie vallen. Of verre landen zoals Maleisië, Thailand en Tunesië. Lees onderstaande tips om ongewenste telefoonrekeningen te voorkomen. En met de checklist op Bellen.com blijft je belbudget zeker binnen de perken!

Maximum tarieven

Door ingrijpen van de Europese Commissie zijn de tarieven op 1 juli opnieuw gedaald. Bellen in en vanuit EU-landen kost nu nog maar 23 cent per minuut en gebeld worden maximaal 6 cent. Een sms'je verstuur je voor 7 cent. De grootste daling deed zich voor bij mobiel internet: voortaan betaal je 24 cent per MB. Dat scheelt een slok op een borrel, maar bedenk wel dat je misschien veel meer data gewend bent te verbruiken dan een jaar geleden. Het blijft oppassen dus.

In welke landen gelden de maximum tarieven? 

Niet elk land in Europa is lid van de Europese Unie. De afgesproken maximumtarieven gelden in de volgende 28 landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Kroatië. Veel bezochte (Europese) landen waar de nieuwe maximumtarieven niet gelden, zijn: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco.

Oppassen geblazen buiten de Europese Unie

Oppassen geblazen is het helemaal als je op vakantie gaat naar een land waar geen maximumtarieven  gelden. Hoewel, bezorgd zijn over een bill shock is tegenwoordig vrijwel niet meer nodig: providers mogen maximaal ongeveer 60 euro per maand in rekening brengen voor mobiel internet in het buitenland. Deze datalimiet geldt wereldwijd.

Datalimiet wereldwijd

Bij Vodafone geldt bijvoorbeeld een maximaal bedrag van € 60,50. Dit staat automatisch aan. Je moet expliciet toestemming geven dat je meer kosten wilt maken, door een sms’je met de tekst ‘datalimiet uit’ te sturen. Bij KPN (eveneens maximaal € 60,50) beantwoord je een sms met ‘ja’ naar 3030 en bij T-Mobile (maximaal € 59,50) stuur je een sms met de tekst ‘datalimiet uit’ naar 1301. Bij alle providers kun je dit ook doen via je persoonlijke accountpagina.

Tarieven vergelijken

Buiten Europa zijn de tarieven voor mobiel bellen en internetten vaak schrikbarend hoog. Zo ben je ruim 10 euro kwijt als je 5 minuten belt vanuit Thailand. En word je in dat land gebeld, dan kost het jou nog meer!  Dataverbruik kan wel 5 euro per MB kosten. 

Wil je weten wat de bel- en internettarieven zijn van jouw provider in je land van bestemming, kijk dan in onze tariefvergelijking Bellen vanuit het buitenland

Lokale simkaart

Kun je echt niet zonder internet dan loont het de moeite om een lokale simkaart te kopen. Op de Prepaid Wiki vind je informatie over het kopen van prepaid simkaarten in diverse landen. Van Albanië tot Vietnam, bij elk land wordt uitgelegd welke providers een prepaid simkaart met databundel aanbieden, waar je het koopt en hoe je het activeert.

Dataroaming uitschakelen

Wil je er echt zeker van zijn dat je geen kosten maakt voor mobiel internet, schakel dataroaming dan uit. Op sommige telefoons, zoals de iPhone, is dataroaming standaard uitgeschakeld, ongeacht welke provider je gebruikt.

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.