Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bellen via internet neemt snel toe

Leestijd: 3 minuten

De ouderwetse telefoonlijn heeft zijn langste tijd gehad. Ruim een kwart van de internetgebruikers belt via internet. Ook radio en tv via internet neemt snel toe in populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2007 beschikt 74 procent van de Nederlandse huishoudens over een snelle internetverbinding. Vijf jaar geleden was dat nog maar 15 procent. Toen belde bijna de helft van de huishoudens nog in via de telefoonlijn om toegang tot internet te krijgen, nu is dat nog slechts 9 procent. Vooral het telefoneren via internet neemt sterk toe. Daarnaast komen televisiekijken en radio luisteren via internet steeds meer in trek. Ook het online kopen blijft fors groeien.

Kwart internetgebruikers belt via internet
In 2007 belt ruim een kwart van de internetgebruikers via de pc, bijvoorbeeld via Skype of MSN Messenger. Twee jaar eerder was dit nog 6 procent. Vooral jongeren onder de 25 jaar maken gebruik van deze jonge internetdienst. Door de opmars van het telefoneren via internet zijn er minder mensen die chatten. Ook radio en tv via internet komen steeds meer in zwang. Ruim 40 procent van internetters luistert radio of kijkt tv via internet. Twee jaar geleden was dit nog een kwart. Ook het lezen van kranten op internet neemt fors toe. Bijna de helft leest het nieuws digitaal.

Online kopen blijft sterk toenemen
Steeds meer consumenten bestellen of kopen goederen via internet. Het afgelopen jaar nam het aantal onlinekopers met bijna 1 miljoen toe. In 2007 zijn er 7,5 miljoen mensen die wel eens producten hebben gekocht via internet. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Vooral internetters tussen de 25 en 45 jaar kopen online. 

Forse groei breedband vlakt af
Bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens beschikt inmiddels over een snelle internetverbinding. Vooral tussen 2003 en 2005 nam het gebruik van breedband snel toe. De laatste twee jaar is de groei wat afgevlakt. Twee derde van de huishoudens met breedband heeft een ADSL-verbinding.

Activiteiten van internetgebruikers
Wat communicatie betreft is e-mailen nog steeds de grootste activiteit op internet. Het gebruik ervan neemt nog steeds toe, zij het in geringe mate. Internetbankieren daarentegen is fors gegroeid. Twee jaar geleden bankierde iets meer dan de helft via internet, nu is dat al bijna driekwart.

Naast de pc gebruiken huishoudens steeds vaker andere apparatuur om te internetten. Ruim een op de vijf huishoudens gaat het internet op via onder meer mobiele telefoon, palmtop of spelcomputer. 

Zie ook: Totaalwijzer voor het vergelijken van internet + bellen + digitale tv

Geactualiseerd: vrijdag 2 november 2007
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.