Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bellen via vaste lijn soms duurder dan via mobiel

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Bellen via een mobiele telefoon is tegenwoordig bijna even goedkoop als bellen via een vaste telefoon. In sommige gevallen betaal je zelfs het dubbele voor het bellen via de vaste lijn. Zo kost een lokaal gesprek van 5 minuten 55 cent en naar een mobiel in sommige gevallen 90 cent, terwijl mobiele bellers de helft goedkoper uit kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoekje van Bellen.com.

Bellen via internet
We hebben de beltarieven van alle aanbieders van vast bellen op een rijtje gezet. Het gaat dan om de belvorm waarbij het gesprek tot stand komt via internet. Bellen via internet dus en niet via de  ouderwetse analoge telefoonlijn. 

Tarieven bellen naar vast, mobiel en onderling
We vergelijken de beltarieven van 14 internet+bellen aanbieders. En kijken daarbij wat de gesprekskosten zijn voor het bellen naar zowel vaste als mobiele lijnen. Ook laten we zien wat het kost om een gesprek tot stand te brengen -het zogeheten starttarief- en tenslotte tonen we de kosten voor onderling bellen.

Beltarieven

starttarief

naar vast

naar mobiel

onderling bellen

 

  € 0,10

 € 0,09

  € 0,09

  € 0,10

 

  € 0,10

 € 0,10

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,00

 € 0,03

  € 0,15

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,03

  € 0,16

 gratis

 

  € 0,11

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,09

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,09

  € 0,09

 € 0,10 
per gesprek

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,08

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,03

  € 0,16

 gratis

 

  € 0,09

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

    € 0,09   € 0,09   € 0,09  gratis

Onderlinge verschillen marginaal


Het blijkt dat de onderlinge verschillen marginaal zijn. Dat geldt zowel voor de minuutprijs als het starttarief. Gunstige uitzondering voor wat betreft het starttarief is EDPnet, terwijl Tele2  met 11 cent het duurst is. Het merendeel vraagt 10 cent en bij een drietal providers ben je één cent per gesprek goedkoper uit. 

De tarieven voor het bellen naar een vaste telefoon zijn bij de meeste providers inmiddels gelijkgetrokken met die voor het bellen naar mobiel. Nog niet zo lang geleden was het aanzienlijk duurder wanneer je een gesprek voerde met iemand op z'n mobiel. Alleen bij XS4ALL, EDPnet en Solcon ben je nog vijf keer zoveel kwijt als je naar een mobiele telefoon belt. Een gesprekje van 5 minuten naar een mobiele telefoon kost daardoor maar liefst 90 cent. Ook bij Online zijn de tarieven niet gelijk, al is het verschil daar met 8 en 10 cent minder groot.

Op UPC na is onderling bellen bij iedereen gratis. De kabelboer vraagt 10 cent per gesprek als UPC klanten elkaar bellen. Gratis bellen klinkt aantrekkelijk, maar je moet maar net weten dat degene die je belt dezelfde provider heeft.

Conclusie
Om goedkoper te kunnen bellen via de vaste lijn is het dus niet de moeite waard om over te stappen naar een andere internet+bellen aanbieder. Het is in de meeste gevallen lood om oud ijzer. Wel is het raadzaam om de tarieven van uw mobiel abonnement of prepaid eens onder de loep te nemen en te vergelijken met bovenstaande tarieven. Wellicht loont het de moeite om vaker naar uw mobieltje te grijpen, omdat u dan goedkoper uit bent. Voorwaarde is dat u het juiste belabonnement heeft, afgestemd op uw belprofiel. Dat kunt u checken met behulp van de Belwijzer op Bellen.com.

Geactualiseerd: vrijdag 5 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.