Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Betere voorlichting internetveiligheid

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

OPTA wil dat aanbieders van internet hun voorlichting over internetveiligheid verbeteren. Volgens de toezichthouder is het voor de gemiddelde internetter onvoldoende duidelijk hoe hij zich kan beschermen tegen online risico’s, zoals spam, spyware, virussen en botnets.

Daarom moeten ISP’s hun klanten hierover goed voorlichten. In de Telecommunicatiewet staat een zogeheten ‘informatieplicht’ voor aanbieders. Hierover zijn nu beleidsregels gepubliceerd.

OPTA maakt ook duidelijk wat zij doet als aanbieders zich niet aan de plicht houden. Zo kan de toezichthouder bijvoorbeeld een last onder dwangsom opleggen om een aanbieder te dwingen zijn voorlichting te verbeteren. Het doel is dat alle internetklanten voldoende informatie krijgen om hun eigen computer te kunnen beveiligen. In maart 2009 gaat OPTA bekijken of de voorlichting aan consumenten voldoet aan de beleidsregels.

Eind december heeft OPTA de websites van zo'n 40 aanbieders bekeken. Op vier websites na, bleek dat de voorlichting (veel) beter kan. Met name bij de aanbieders van mobiel internet was nauwelijks informatie te vinden. In Nederland leveren onder meer Vodafone, KPN, Hi, Telfort, XS4ALL en T-Mobile mobiel internet voor de laptop of mobiele telefoon.

Wie een klacht heeft over de website van zijn internetaanbieder kan deze via het klachtenformulier bij ConsuWijzer indienen. Voor klachten over spam kunt u rechtstreeks bij OPTA terecht via Spamklacht.nl.

Vergelijk tarieven mobiel internet: op de laptop en mobiele telefoon

Zie: Digibewust.nl voor meer info over internetveiligheid


 

Geactualiseerd: woensdag 22 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.