Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bewaarplicht internetgegevens naar zes maanden

door Jeanet Woldring

Vanaf 16 juli 2011 zijn aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken of -diensten verplicht om de verkeersgegevens met betrekking tot internet te bewaren voor een termijn van zes maanden. Dit was tot nu toe een jaar. De bewaartermijn voor gegevens over telefonie blijft wel een jaar.

Voor opsporing en vervolging
Het betreft de verkeersgegevens over het gebruik van e-mail, internettelefonie en toegang tot het internet. Bij de bewaarplicht gaat het niet om de inhoud van de communicatie, maar om de gegevens over de contacten en het belgedrag van personen, de zogenaamde verkeersgegevens. Politie en justitie kunnen de gegevens gebruiken voor de opsporing en vervolging van ernstige misdrijven.

Bewaarplicht telefoniegegevens 12 maanden
 De bewaartermijn voor gegevens rond telefonie over een vast of mobiel netwerk blijft twaalf maanden.

Europese richtlijn
Met de nieuwe regeling blijft het kabinet binnen de grenzen van de Europese richtlijn dataretentie, die voorschrijft dat de te bewaren gegevens door de aanbieders ten minste zes maanden en ten hoogste twee jaar opgeslagen moeten worden vanaf de datum van de communicatie. 

Zit er in Den Haag altijd twee jaar tussen toezegging en verwezenlijking? vraagt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zich af. We hebben namelijk twee jaar op de inkorting van de bewaarplicht internetgegevens moeten wachten. Al in 2009 heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel. 

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie