Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bewaarplicht internetgegevens naar zes maanden

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Vanaf 16 juli 2011 zijn aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken of -diensten verplicht om de verkeersgegevens met betrekking tot internet te bewaren voor een termijn van zes maanden. Dit was tot nu toe een jaar. De bewaartermijn voor gegevens over telefonie blijft wel een jaar.

Voor opsporing en vervolging
Het betreft de verkeersgegevens over het gebruik van e-mail, internettelefonie en toegang tot het internet. Bij de bewaarplicht gaat het niet om de inhoud van de communicatie, maar om de gegevens over de contacten en het belgedrag van personen, de zogenaamde verkeersgegevens. Politie en justitie kunnen de gegevens gebruiken voor de opsporing en vervolging van ernstige misdrijven.

Bewaarplicht telefoniegegevens 12 maanden
 De bewaartermijn voor gegevens rond telefonie over een vast of mobiel netwerk blijft twaalf maanden.

Europese richtlijn
Met de nieuwe regeling blijft het kabinet binnen de grenzen van de Europese richtlijn dataretentie, die voorschrijft dat de te bewaren gegevens door de aanbieders ten minste zes maanden en ten hoogste twee jaar opgeslagen moeten worden vanaf de datum van de communicatie. 

Zit er in Den Haag altijd twee jaar tussen toezegging en verwezenlijking? vraagt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zich af. We hebben namelijk twee jaar op de inkorting van de bewaarplicht internetgegevens moeten wachten. Al in 2009 heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel. 

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.