Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bijna 80 procent huishoudens heeft digitale tv

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bijna 80 procent van de Nederlandse huishoudens met een tv-aansluiting beschikt nu over digitale tv. Ziggo is de grootste aanbieder, gevolgd door KPN, UPC en CanalDigitaal. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van Telecompaper.

Ruim 6 miljoen digitale tv-aansluitingen
Het aantal digitale tv-aansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal met 2,5 procent gegroeid naar 6,3 miljoen. In het cijfer zijn 3,6 miljoen huishoudens met kabel-tv inbegrepen die ook nog een analoge tv-aansluiting bezitten.

Meerderheid kijkt via kabel
Kabel blijft met 57 procent marktaandeel de meest gebruikte uitzendplatform om naar digitale tv te kijken, ondanks de groei van het aantal aansluitingen via IPTV en glasvezel. Een groot gedeelte van de Nederlanders die via de kabel naar digitale televisie kijken gebruiken -vooral op de slaapkamer- ook analoge televisie.

Ziggo grootste tv-aanbieder
Ziggo is met uitstek de grootste digitale tv-aanbieder in Nederland. Het kabelbedrijf zag het marktaandeel in het afgelopen jaar met 0,8 procent groeien. KPN -die via Interactieve TV en Digitenne digitale tv aanbiedt- is de één na grootste aanbieder. UPC en CanalDigitaal volgen op de derde en vierde plaats.

Digitenne en CanalDigitaal verliezen marktaandeel
Tv via de ether (Digitenne) en via satelliet (CanalDigitaal) verloren marktaandeel, maar blijven na de kabel wel de meest gebruikte digitale uitzendplatformen. 

Tv via internet blijft groeien
Tv via internet (via ADSL en glasvezel) wonnen marktaandeel. Het blijven qua marktaandeel de vierde en vijfde technologie om digitale tv aan te bieden. Volgens Telecompaper wordt digitale tv gestimuleerd door het groeiende aantal providers die Alles-in-1 pakketten aanbieden, zoals Vodafone doet via glasvezel. 

'Tweede scherm’ tv-diensten ook aanjager
‘Tweede scherm’ tv-diensten worden ook als aanjager genoemd door het onderzoeksbureau. Het biedt huishoudens de mogelijkheid tv op een tweede scherm zoals een laptop of tablet te bekijken. Ziggo, KPN en diens dochters Telfort en XS4ALL hebben inmiddels dergelijke diensten gelanceerd. UPC zal naar verwachting binnenkort volgen via een uitbreiding van de functionaliteiten van zijn iPhone- en Android-apps, mogelijk in combinatie met de introductie van de Horizon settop box later dit jaar.

Geactualiseerd: woensdag 6 juni 2012

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.