Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Brein pakt zware UPC-uploaders aan

Leestijd: 2 minuten

Twee muziekruilende abonnees van UPC kunnen een schadeclaim van tienduizenden euro’s verwachten van auteursrechtengroep  Brein. Dit publiceert Trouw vandaag.

Het is voor het eerst in Nederland dat individuele uploaders worden vervolgd. De namen en adressen zouden verstrekt zijn door UPC, bij wie zij een internetabonnement hadden. Om de naam van een derde ’zware aanbieder’ te krijgen, voerde Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gisteren een kort geding tegen UPC.

Het nieuws dat UPC namen aan de piratenspeurder had afgestaan en zo de privacy van klanten had geschonden, heeft de afgelopen dagen tot een stortvloed van verontwaardigde reacties op internet geleid.

Bright.nl heeft vrijdag als eerste de kwestie gesignaleerd. Nadat ondermeer RTL er gisteren groot nieuws van had gemaakt, probeerde UPC het tij nog te keren volgens Trouw. 'Aanvankelijk werd ontkend dat de namen aan Brein waren verstrekt, later werd erkend dat ze in de stukken stonden die Brein voor de rechtszaak had ontvangen.'

Volgens Brein betreft het mensen die overduidelijk ’zware uploaders zijn’. Personen die veel auteursrechtelijk beschermd werk op internet aanbieden. Het downloaden van muziek en dergelijke is legaal, het verspreiden ervan niet.  Brein is niet van plan om de kleine consument die af en toe wat ruilt, meteen hard aan te pakken. Maar particulieren die één of twee films in de week ruilen, wat niet veel is, komen met 100 films per jaar ook al in de categorie ’zeer zwaar’, aldus Tim Kuik van Brein.

Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie