Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Casema met Wimax op Brabants platteland

Leestijd: 2 minuten

Bewoners van het Brabantse platteland nabij Knegsel (ten zuidwesten van Eindhoven) maken als eerste in Nederland kennis met de gemakken van snel draadloos internet via Wimax. Dat heeft kabelbedrijf Casema  vrijdag laten weten.

Draadloos breedband voor dunbevolkte gebieden
Casema verwacht veel van de mogelijke opvolger van UMTS. Het is tot 13 keer sneller en bij uitstek geschikt in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden en biedt draadloos breedband over afstanden tot 25 km. Met deze proef wil het bedrijf leren hoe gebruikers het ervaren en welke factoren de dienstverlening beïnvloeden.

Abonnees kunnen bij de proef van Casema in Brabant inloggen met ieder geschikt apparaat, waar en wanneer het uitkomt. Het ANP meldt dat de Brabanders de eersten zijn die van het snelle draadloze internet gebruik kunnen maken, maar op dit moment voeren ook TNO en Worldmax proeven met Wimax in de regio Amsterdam Zuid-Oost.

Toepassingen
In de regio van Knegsel staan drie antennes die draadloos breedbandinternet verzorgen over afstanden tot 25 kilometer. Er zijn al enkele toepassingen in gebruik. Zo krijgt een ouder echtpaar via het netwerk digitale thuiszorg. En een beveiligingsbedrijf verzorgt cameratoezicht bij een bedrijf met kostbare landbouwwerktuigen.

Veiling licenties WiMAX
De licentie van Casema voor Wimax loopt binnenkort af. Vorig jaar gaf de kabelaanbieder al aan dat het van Nederland "één grote hotspot" wil maken. Het bedrijf kondigde toen ook aan dat het een licentie wil verwerven voor mobiele WiMAX, waardoor een aanbod van mobiele telefonie via WiMAX mogelijk wordt. Ook KPN en T-Mobile zijn geïnteresseerd in licenties, omdat ze immers geschikt zijn voor breedbandinternet. En dat bieden deze partijen al met UMTS/HSDPA en WiFi hotspots. Ook Vodafone zal waarschijnlijk WiMAX-licenties willen bemachtigen.

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.