Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Bedankt Europa, bedankt!

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Column: Bedankt Europa, bedankt!

Uren mocht ik grasduinen door de meters en meters papieren archieven op de zolder van een verlaten herenhuis in Utrecht. Het pand was van een rijke, aristocratische familie uit het zuiden van het land geweest en was, zoals dat oud geld overkomt, in verval geraakt.

De bedienden waren al jaren niet meer binnen geweest, de schoonmakers evenmin. Honderden duiven hadden zich genesteld op de bovenste verdiepingen. Dat was goed te ruiken.

Er lagen nog gedrukte staatsobligaties, aandelen en handgeschreven zakelijke en persoonlijke correspondentie. Eén brief staat me nog goed voor de geest. Het was een roep om hulp uit ‘de oost’, het huidige Indonesië. De koloniale dagen van Nederland waren nagenoeg voorbij.

De rijke Utrechtse man bleek iemands suikeroom, want de met krullen geschreven brief was een bedelbrief om geld. Kennelijk werd er een expat, wellicht een familielid in den vreemde, onderhouden.

Hoe het verhaal afliep, was jammergenoeg niet te herleiden uit de vele meters aan brieven die duizenden kilometers per boot moeten hebben afgelegd.

Op 4 juni aanstaande mogen we weer naar de stembussen, voor de verkiezing van het Europees Parlement. Het parlement heeft afgelopen jaar bewezen ook een soort weldoener te zijn, en wel voor de Europese mobiele beller.

Nederlandse en Europese consumenten schreven de parlementariërs afgelopen jaren duizenden klaagbrieven over onverwacht torenhoge telecomrekeningen die de domper op veel welverdiende vakanties vormden. De internationale volksvertegenwoordiging heeft zich daarom lang sterk gemaakt voor de verlaging van de tarieven voor mobiel bellen, sms’en en internetten in het buitenland. En met succes, want nog voor aanstaande zomervakantie gaan de prijzen omlaag.

Voicemail ontvangen kost geen geld meer, een sms’je hooguit 13 cent en de prijs voor mobiel bellen moet komende drie jaar dalen tot maximaal 42 cent per minuut. Bovendien mogen operators onderling voor mobiel internet niet meer dan 50 cent per megabyte in rekening brengen. Handig als je op je vakantiebestemming via je telefoon een goed restaurant zoekt, toeristische tips of simpelweg de weg terug naar je verblijf.

De eersten die echt profijt van de nieuwe telecomregels hebben zijn de jongelui die voor het eerst zonder hun ouders met vakantie gaan. Hún verzoeken om financiële hulp aan hun weldoeners, vader en moeder, zijn geen weken meer per boot onderweg.

“Lieve p&m alles goed hier maar het geld is op. Kun je me helpen? lfs en een aai voor de hond”, is binnen een seconde naar Nederland ge-sms’t. Vader en moeder spekken vervolgens via internetbankieren in even zo weinig tijd de bankrekening van de financieel gestrande maar zongebruinde vakantieganger.

Een belletje naar huis om te bedanken en een MMS om te laten zien waar het geld wordt opgemaakt, kost vervolgens geen tientjes of honderdjes maar slechts een paar eurocenten.

Toch heeft geschreven post ook nog zo zijn charme.

Erwin Boogert, 7 mei 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.