Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: De klant is koning

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Apple bewijst het: de klant is koning. Het bedrijf wijst de weg wat de toekomst van mobiel internet betreft. Telecomaanbieders hebben het nakijken nu onomstotelijk vaststaat dat ze de wijsheid niet in pacht hebben.

Geheel tegen de algemene economische trend in presenteerde Apple onlangs klinkende kwartaalcijfers. De nettowinst kwam voor het eerst boven de 1 miljard dollar uit en het aantal verkochte iPhones steeg met 88 procent een jaar tijd.

In 2006 maakte Steve Jobs bekend dat hij in 2008 1 procent van de mobieltjesmarkt in handen wilde hebben, 10 miljoen verkochte telefoons. Sommigen versleten hem voor gek, anderen gaven hem geen schijn van kans omdat Apple nooit een hap kaas had gegeten van de telecombranche.

Begin januari kreeg Jobs zijn gelijk, en hoe. In 2008 gingen er geen 10 miljoen, maar een kleine 14 miljoen iPhones over de toonbanken wereldwijd. De twijfelaars en zelfbenoemde marktkenners werd in een keer het zwijgen opgelegd.

Boeiende cijfers, maar de echte revolutie speelt zich onder de motorkap van de Apple-telefoon af.

Iedere iPhone heeft een ingebouwde downloadwinkel die direct is verbonden met iTunes. Met een druk op de knop koop en/of download je een van de 15.000 speciaal voor de iPhone geschreven programma's. Die programma's werken veelal met mobiel internet, niet zelden in combinatie met GPS.

Tussen juli 2008 en september 2008 werden 100 miljoen programma's gedownload. Half januari stond de teller op 500 miljoen downloads. De App Store lijkt de échte killer app vanwege de bijna symbiotische relatie met internet en het web. De cijfers spreken voor zich.

De behoefte van de consument is duidelijk: een aantrekkelijk toestel, een gelikte, intuïtieve interface en geen gemier met instellingen. Meer niet. Dat laatste blijkt uit nóg een gegeven. Ondanks de hooguit matige kwaliteit van de fotocamera is de iPhone - let wel - de  5 meest gebruikte camera op fotosite Flickr. Andere mobieltjes zijn niet eens serieuze concurrenten.

Onlangs verscheen de concurrent voor het iPhone-platform ook in Nederland: de G1 met Googles besturingssysteem Android. Ook Android-toestellen bevatten een ingebouwde downloadwinkel. Deze toestellen onderscheiden zich van de iPhone in het feit dat het besturingssysteem gratis en open source is. Kortom, iedere toestelfabrikant kan 'goedkoop' Android-telefoons maken en ze met operators van keuze op de markt brengen. Niets is exclusief.

Het karma van de iPhone en G1 straalt ook een beetje af op T-Mobile, dat beide toestellen exclusief op de markt brengt. Maar of die sexy gloed ook meer euro's oplevert, is de vraag.

Maar hoe reageren de mobiele operators op deze nieuwe marktkrachten? Ze verkopen immers internetbundels tegen vaste maandprijzen en zien het mobiele dataverkeer, en daarmee de kosten, alleen maar oplopen. Extra datadiensten en software verkopen? Wellicht, maar dan concurreren ze direct met de betere en grotere downloadwinkels op de iPhone, in Nokia's en Android-telefoons.

Vodafone dacht een antwoord te hebben door nieuwe abonnementen voor mobiel internet aan te kondigen. Die beslissing werd echter om onduidelijke reden weer teruggedraaid.

Gaan de belprijzen dan omhoog? HetNet deed dat al op het vaste net. De nieuwe tarieven gingen tot 40 procent omhoog. Een aantal mobiele operators koos een andere, slinksere route. Zij rekenen tegenwoordig niet meer af per gebelde seconde, maar net als vroeger per minuut.

Iedere cent telt, zeker als de nieuwelingen rondjes om je heen rennen. Maar of rommelen met prijzen de strategie van de toekomst is ...?

Erwin Boogert, 27 januari 2009
 
Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Geactualiseerd: vrijdag 1 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie