Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: De rotte plek van mobiel internet

Leestijd: 3 minuten

Mobiele operators houden abonnees met mobiel internet voor de gek. Hoe groter het apparaat om mee te surfen en mailen, hoe hoger de abonnementsprijs. En bellen is verboden. Dat zou schrikken zijn, als het energiebedrijf de prijs van de stroom afhankelijk zou maken van het soort apparaat dat aan het net is verbonden.

Stel je voor dat stroom voor de magnetron en televisie tien keer duurder zou zijn dan de stroom voor het bedleeslampje. Avondje tv kijken: 7,50 euro. Avondje boek lezen in bed: 75 cent. Of, wat als het waterleidingbedrijf 5 cent per liter rekent om je handen te wassen en 1 euro per liter voor de afwas?

Dit soort afrekenmodellen raakt kant noch wal en zou bij de invoering ervan zeker tot kamervragen leiden op Europees niveau. Niet in de telecomsector. Daar zijn deze praktijken de dagelijkse gang van zaken.

De prijs die je voor mobiel internet betaalt hangt namelijk af van het apparaat waarmee je het net op gaat. Bij Vodafone en KPN kost (het toch al niet vlekkeloos werkende) internetten via de laptop minstens 20 euro per maand. Gebruik je datzelfde internet via dezelfde UMTS-masten op dezelfde locatie met een mobiele telefoon dan kost het maar tien euro per maand. Dat is vreemd.

In het buitenland daarentegen is mobiel internetten goedkoper op de laptop dan op de telefoon, bij KPN, wanneer volgende maand de nieuwe tarieven van kracht worden.

Dat mobiele telecomaanbieders écht niet weten waar ze mee bezig zijn, was onlangs nog bij Tros Radar te zien. Wie een abonnement op mobiel internet heeft, mag wel surfen, chatten, Hyven en mailen, maar niet bellen via Skype.

Bij Vodafone leidt dat tot de volgende rare situatie. Wie een abonnement op mobiel internet heeft en mobiel wil Skypen, moet zijn bestaande abonnement uitzetten met een sms’je. Vervolgens dien je een maand te wachten en dan Skype aan te zetten. Skypen kost vervolgens 75 cent per minuut, het internettarief dat buiten de bundels geldt. Aan het einde van het gesprek dien je weer een sms’je te versturen om het flat fee-abonnement te activeren, wat een maand later geschiedt. “Dat zijn de spelregels”, zegt Vodafone. “Bij een spare rib-restaurant mag je toch ook niet drie dagen blijven hangen?”, klinkt de nogal ver gezochte analogie.

Snapt u het nog? Ik ook niet. Als consument krijg je het gevoel dat je - zacht gezegd - voor de gek wordt gehouden.

Mac-gebruikers hebben overigens mazzel. Neem een mobiel abonnement voor je telefoon en installeer het Duitse programma Launch2net. Het programma fungeert via Bluetooth als modem voor de Macbook. Maximale bandbreedte, onbeperkt downloaden en niemand die vraagt wie welk apparaat je het internet op gaat. Het kán dus wel.

Erwin Boogert, 3 juni 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Geactualiseerd: woensdag 22 januari 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie