Column: Eindspel telecom is op de wagen
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Het ziet ernaar uit dat het eindspel in de Nederlandse telecomindustrie is begonnen. Over een jaar, misschien iets langer, weten we wie welke taartpunt van de markt krijgt. Die taart ziet er trouwens akelig kaal uit.
De gesprekken tussen Vodafone en Liberty Global zijn weer hervat, zo bevestigde Vodafone pas met een kort berichtje. Concreet betekent dat dat Ziggo en Vodafone in Nederland dikke vrienden willen worden. In het uiterste geval zouden ze kunnen trouwen en kindjes krijgen, maar daarvoor moet niet op landenniveau maar op topniveau worden onderhandeld. Dat is even niet aan de orde.
Eigenlijk zijn het net twee prille geliefden die om elkaar heen draaien. Ze willen wel maar weten nog niet precies hoe. Moeten de vaders en moeders eerst groen licht geven of gewoon stiekem kusjes stelen op het plein? Momenteel zijn het schalkse blikken en terloopse aanrakingen. Ze lijken zo onschuldig, maar pa en moe staan het toe om de familiejuwelen voor de toekomst veilig te stellen.
ZiggoFone verdrukt T-Mobile
Dit gebeurt overigens niet enkel in Nederland, maar ook in de strategisch veel belangrijkere landen Duitsland en Engeland. Maar laten wij ons voor het gemak tot de
lokale versie van All You Need is Love beperken.
Waarom deze knuffelpartij? Om allebei quadruple play (red. quadplay) te kunnen aanbieden. Ziggo zou een eigen mobiele netwerk kunnen krijgen, Vodafone een vast netwerk. In het geval van een overname of joint-venture kan Ziggo meer winst maken op de mobiele klanten, Vodafone is immers al de huisleverancier van het MVNO, en kan Vodafone bijvoorbeeld televisiediensten en vaste telefonie gaan bieden.
Voor de beeldvorming: Vodafone had begin dit jaar 89.000 klanten op vast breedband. In het hele jaar ervoor wist het bedrijf maar 33.000 nieuwe vaste klanten te winnen. Dat schiet niet op. Ziggo won in het najaar wel tweeduizend mobiele klanten, wat de teller op 181.000 bracht. Ook geen vetpot. Mochten de partijen inderdaad samengaan, dan heeft ZiggoFone in een klap vier à vijf miljoen klanten op het vaste en mobiele net. Portfolio: vaste en mobiele telefonie, internet en televisie.
Even wat cijfers. Gemiddeld neemt een klant van Ziggo nu 2,36 diensten af per huishouden. Zestig procent van de klanten neemt drie diensten af, 24 procent één. De rest hangt daar tussenin. De groei zit ‘m in de multiplaypakketten. Omzet per maand per huishouden: 44,62 euro. Die getallen kunnen omhoog als Ziggo ook een mobiel netwerk in huis krijgt. T-Mobile kan hier in zijn eentje nooit aan tippen. Enkel een strategische koper kan daar nog soelaas bieden. KPN is de enige van formaat die quadruple play biedt met zijn eigen netwerken in de grond en de lucht.
Ruimte voor nieuwe toetreders
Klinkt spannend natuurlijk die overnames, samenwerkingen en metingen van machtsverhoudingen. Maar waar ligt de toekomst nu eigenlijk? En wie voorziet in de vraag van de klant van de toekomst? Geen van de grote partijen in ieder geval. Is telefonie de weg naar de toekomst? Niet echt. De volumes dalen daar, zeker op het vaste net. KPN boekte op de consumentenmarkt een minus van 20 procent in een jaar met fixed voice. Vodafones cijfers laten ook zien dat het mobiele belvolume ongeveer wel op zijn piek ziet. Mobiele data, daar ligt de toekomst. Vodafone Nederland zag het datavolume afgelopen jaar met veertig procent stijgen. Dit is het gerechtje waar Ziggo klanten mee zou kunnen lokken. En met video. Nadrukkelijk niet met televisie, nee, video.
Twee miljoen Nederlanders kijken iedere maand wel naar Uitzending of Programma Gemist. En dan kijken jongeren nog liever naar Netflix en YouTube dan naar de tv van hun ouders. Deze doelgroep van de toekomst wordt door niet een van de telecompartijen ook maar een beetje bediend. Zie hier: nog een gat in de markt voor een nieuwe toetreder. Natuurlijk is er ruimte voor nieuwe toetreders. Het eindspel dat de gevestigde telecom- en kabelbedrijven spelen is er een van infrastructuur. Maar dat boeit de consument niets. Die wil content. Netflix is niet voor niets in no time zo groot geworden. Een nieuwe partij koopt gewoon toegang op het glasvezelnetwerk, dat van KPN/Reggefiber dus.
En met enige verwondering blijf ik ook kijken naar Google. Dat sluit in Amerika voor ongeveer vierhonderd dollar een huis aan op een glasvezelnet. Abonnementprijs voor een 5 Mbps-lijn? Nul komma nul dollar per maand. Mind you, er worden jaarlijks miljoénen huishoudens aangesloten.
*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft hier wel over televisie, maar doet er amper aan. Althans, niet aan voorgeprogrammeerde uitzendingen.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...
-
Delta komt met 8 Gbps internet via glasvezel
6 aug Delta introduceert een internetpakket via glasvezel met een snelheid van 8 Gbps. Daarnaast wordt 1 G...
-
Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden
2 aug Delta Fiber wil een kwart van de huizen toegang tot eigen glasvezelnetwerken geven. Het bedrijf heef...