Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Elektronicafabrikanten vs. providers: 1-0

Leestijd: 5 minuten

Sinterklaas en de kerstman brachten nieuwe internetapparatuur als paarden van Trojes in tal van Nederlandse huiskamers. Videorecorders en iPods binden consumenten inniger met hun internetaansluitingen. Toch weten de providers ironisch genoeg niet direct te profiteren van het groeiende internetgebruik.

In december 2005 stonden er vaker dan vorige jaren elektronica op de Nederlandse verlanglijstjes. Apples iPods zijn niet aan te slepen en Microsofts nieuwe spelcomputer Xbox360 was binnen een paar dagen uitverkocht. Zo op het eerste oog lijken deze apparaten niets met internet te maken te hebben, maar een tweede blik bewijst het tegendeel. Een belangrijk onderdeel van de spelcomputer is namelijk Live, een betaaldienst om online in teamverband te kunnen spelen. Hetzelfde geldt voor de iPod. Je eigen cd-collectie draagbaar maken is leuk maar muziek luisteren wordt leuker als je de door Apple iTunes gesuggereerde muziek voor maar 99 cent kunt kopen. Verandering van spijs doet eten.

De internetcomputer begon zijn leven in Nederlandse huishoudens vorige eeuw in de werk- of hobbykamer. Elektronicabedrijven als Apple, Xbox, Samsung (Versatel TV) of Microsoft met zijn Media Center brengen de internetaansluiting nu een paar verdiepingen lager, in de huiskamer. De volgende stap is de mobiele telefoon. Maar daarover een volgende keer meer.

Ter illustratie nog een paar voorbeelden. Naar verluidt ontwikkelt Apple een nieuwe versie van de Mac Mini, een huiskamercomputer, met een ingebouwde digitale videotheek. Zet het kastje naast de tv, pak de Front Row-afstandsbediening erbij en je kijkt voor 2 dollar per aflevering naar actuele tv-series en vermoedelijk op termijn ook speelfilms. Nog een aardig apparaat: de Lamabox, een kastje van Nederlandse makelij. De Lamabox is een videorecorder, maar daar stopt ook de vergelijking met de videorecorders die we kennen. De makers van het apparaat leveren een harde schijf van 40, 200 of 400 gigabyte, installeren Linux-versies van BitTorrent, eDonkey en Kazaa in de doos. Zodra je de Lamabox met internet verbindt verschijnt een onuitputtelijk overzicht met tv-series en films die illegaal worden aangeboden op de genoemde bestandenruilnetwerken. Waarom dan nog naar een videotheek lopen op een koude winterse avond?

Genoemde apparaten zijn maar een kleine greep uit het groeiend aanbod internetapparaten voor de huiskamer. De overeenkomst tussen deze elektronica is dat ze via internet digitaal vermaak in de huiskamer brengen. En dat ze als warme broodjes over de toonbank vliegen. Kundige vliegensvlugge Chinese handjes zorgen er veelal voor dat wij voor een habbekrats nieuwe elektronica kunnen kopen.

Ondanks groeiende vraag naar snel internet hebben Nederlandse internetproviders eerder de lasten dan lusten van de digitale mediaontwikkelingen. Ja, ze slijten meer abonnementen. Ja, je kunt nog steeds moeilijk onder die contracten uit. En nee, ze gaan er niet meer op verdienen. Waarom zouden Tiscali en HCCnet anders (delen van) hun klantenbestanden hebben verkocht, beiden aan KPN Internet? De makke is dat downloadsnelheden omhoog gaan maar dat de abonnementsprijzen gelijk blijven. De providers moeten meer capaciteit inkopen, maar de consument betaalt er geen cent extra voor.

De ADSL-providers zetten hun zinnen op de televisiemarkt. KPN Internet, Tiscali en Wanadoo bieden alledrie ADSL-abonnementen met prijzen waar we 5 jaar geleden alleen nog van konden dromen. Wanadoo spant op dit moment de kroon met een maandabonnement van 22,50 euro, waarvoor je 20 megabit per seconde downloadsnelheid krijgt. Die snelle lijnen hebben een doel. Ze moeten gaan fungeren als (betaald) alternatief voor kabeltelevisie. En passant kun je nog sneller en nog meer muziek, films en spellen downloaden.

"Moet ik weer nieuwe apparatuur kopen." beklaagde een vriend zich onlangs over al deze versnellende abonnementen. "Ik kan al mijn downloads niet meer kwijt. Iedere keer dat de downloadsnelheid omhoog gaat, heb ik weer honderden gigabytes nieuwe opslagruimte nodig." Niet de providers profiteren, maar de elektronicamakers.

Telecombedrijf KPN heeft dit in de smiezen. Het bedrijf ziet in dat niet internetabonnementjes op de december-verlanglijsten staan, maar internetapparaten. Dat is ook de reden dat het telecombedrijf onlangs de 100 winkels van de failliete fotoketen Kral overnam. Het ironische is dat Kral tenonder ging aan het feit dat ze niet tijdig inspeelde op de digitale behoeften van consumenten. KPN gaat de Kral-winkels juist omvormen tot winkels met elektronische vermaaksapparaten. Ze gaat meeprofiteren van de omzet van de Samsungs en Philips'en van deze wereld door zich als wederverkoper te positioneren. Geen ADSL-modems van KPN, maar mediacenters.

Niet de snelheid van de toegangslijnen maakt nog het verschil, maar het gebruiksgemak van producten en diensten op die lijnen. Wat dat concreet betekent, zien we helaas ook nu weer eerst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Kennelijk is innovatie geen sterk punt van Nederlandse ondernemers en ontwikkelaars.

Zoekbedrijf Google, bijvoorbeeld, laat iedereen zijn zelfgemaakte digitale video's gratis online zetten en doorzoekbaar maken. Google Video is in feite een gratis hostingdienst met video als specialiteit. Yahoo doet dat voor digitale foto's, via fotoboekdienst Flickr.com. Adam Curry begon in maart 2005 het bedrijf Podshow. Podshow.com host en exploiteert podcasts, een type internetradiouitzendingen, en maakt ze doorzoekbaar via internet. Alledrie de bedrijven bieden gratis hosting en optimaal gebruiksgemak of vindbaarheid en verdienen geld met advertenties.

De klok tikt door, maar er is nog tijd voor Nederlandse telecombedrijven om de aanstaande invasie van dit soort buitenlandse diensten voor te zijn. De elektronicamarkt is reeds in handen van winkelketens en webwinkels. Dataopslag en laagdrempelige webdiensten lijken een terrein waar in Nederland nog veel te winnen is.

Weinig staat providers in de weg om hun klanten meer opslagcapaciteit, meer uploadsnelheid en goede zoekmachines te bieden. Online adresboeken of agenda's zouden ook handig zijn. Waar je ook bent, woonkamer, werkkamer, op het werk of onderweg, je hebt overal je data bij de hand. En klanten hoeven geen nieuwe harde schijven bij te blijven kopen. Fervente downloaders zijn te bedienen met - zeg - 10 gigabyte serverruimte als persoonlijke mediaserver. Tegen een extra vergoeding kan dat opgerekt worden tot bijvoorbeeld 100 of 250 gigabyte.

Niets staat dan een film minded aanbieder als Tiscali, bijvoorbeeld, in de weg om een soort 'Tiscali's funniest home video's' aan te bieden uit de digitale videoarchieven van haar klanten. Het is maar een idee voor de gelijkmaker in de 'strijd' tussen providers en elektronicabedrijven.

Geactualiseerd: vrijdag 1 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie