Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Geen miljarden nodig voor innovatie

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het ziet ernaar uit, dat we binnenkort onze portemonnees in de prullenbak kunnen gooien. De smartphone neemt diens functie over. Een teken dat we voor vooruitgang niet hoeven te bouwen op nieuwe regeringen of mobiele operators.

Eind augustus verraste de Rabobank de markt met het bericht dat het voor miljoenen euro's een klein bedrijf uit Groningen heeft gekocht. De bank is van plan om de technologie van MyOrder in heel Nederland via zijn kantoren beschikbaar te maken aan het lokale bedrijfsleven.

Een interessante stap waarvan de implicaties pas over een paar jaar echt zichtbaar zullen worden. De overname is een zeldzame. Meestal ontwikkelt de bank zelf alle nieuwigheden die het zijn klanten wil geven.

Ervaringen uit het verleden geven een idee van wat ons te wachten staat. De Rabobank stond, samen met ING, aan de basis van wat we nu iDEAL noemen. Hierdoor geven wij nu jaarlijks miljarden euro's uit bij webwinkels. Zoveel zelfs, dat de lokale ondernemers in de winkelstraten het er koud van hebben. De boerenleenbank bracht vervolgens mobiel betalen via sms en schaalt nu een innovatief systeem op naar een groot landelijk niveau.

Wat hebben we hieraan? Met de Groningse app kun je mobiel bestellen en betalen in horeca, winkels en andere lokale bedrijven om ons heen. Binnenkort kunnen we digitale coupons op onze telefoon bewaren, punten sparen bij tankstations of supermarkten en onze entreebewijzen voor het OV, vliegtuigen en concerten en dansfeesten digitaal meenemen. Weg met de portemonnee.

Dit soort nieuwe technologieën wordt in eerste instantie consequent lauw ontvangen. Slechts een kleine groep consumenten maakt er gebruik van. Echter, naarmate de jaren vorderen stappen steeds meer mensen over. Wie betaalt er nou niet met iDEAL?

Het interessante aan deze ontwikkeling is, dat andermaal blijkt dat we voor vooruitgang niet afhankelijk zijn van plannen van de overheid of initiatieven van de mobiele telecomaanbieders. Die laatste groep probeerde zelfs een mobiel systeem te ontwikkelen met drie banken, maar slaagde er simpelweg niet in. Alles was beschikbaar: geld, techniek, bereik en plannen. En tóch lukt het niet. Een handvol programmeurs uit het noorden van het land verslaat een consortium met miljarden euro's.

Juist in economisch onzekere tijden als nu hebben we ons lot in eigen handen. Slimme, creatieve plannen die goed worden uitgevoerd, kunnen via internet snel worden uitgerold (waarom niet direct internationaal?). Ondernemersgeest en de VOC-mentaliteit zijn toch echt wat we nodig hebben. En laten we ook eens trots zijn op grootse prestaties van dit soort ondernemende clubs. Zij zijn het die Nederland zijn ambitie en allure weer kunnen teruggeven.

André Kuipers is een aansprekend nationaal voorbeeld, maar er zijn nog talloze kleinere pareltjes om ons heen.

MyOrder is nu in zo'n positie dat het nota bene bedrijven als Google en Apple met hun respectievelijke diensten Wallet en Passbook de loef afsteekt in Nederland en misschien zelfs wel daarbuiten. Om zulke projecten te laten groeien is niet eens investeringsgeld nodig, maar een beetje meer trots of respect. Bewaar de zurigheid maar voor andere zaken.

*) Auteur Erwin Boogert heeft respect voor Uit Je Eigen Stad, een team enthousiastelingen in Rotterdam die een rangeerterrein voor treinen omtoverde tot een stadsmoestuin van vele hectares in omvang. Slim uitgevoerd met weinig geld, veel enthousiasme en nog meer nationale inspiratie.

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.