Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Helemaal in de war van de iPad

Leestijd: 3 minuten

Het is geen laptop, maar je gebruikt hem wel op schoot. Het is ook geen telefoon, maar je kunt er vanaf het najaar wel mee bellen. Ik ben in de war van Apples iPad en vraag me af wat het eigenlijk ís en waarom ik hem nodig zou hebben.

Toen Apple de iPad begin dit jaar presenteerde zei topman Steve Jobs dat het apparaat het gat vult tussen de mobiele telefoon en de laptop. En na mijn eerste ervaringen met het apparaat moet ik de man gelijk geven. De iPad, of wat algemener gesteld: de tablet computer, roept meer vragen op dan hij antwoorden geeft. Het is inderdaad geen telefoon noch een laptop. Maar wat is het dan wel?

Voor de nieuwsgierigen volgt hier eerst een uiterst beknopte recensie.

Je kunt er goed op tikken, met een beetje oefening zelfs met tien vingers. Er is echter geen force feedback bij de toetsaanslag. Jammer. Het scherm en de bediening werken razendsnel. Indrukwekkend. De Return/Enter-knop is even zoeken wanneer je een internetadres intikt. Daarom heet die knop vermoedelijk ‘Zoek’. Web surfen gaat ook prima, maar nu pas kom je er achter zo’n groot scherm zich beter leent voor iconen, afbeeldingen en grafischer interfaces dan de priegelige lettertjes die nu gangbaar zijn op het web. Bestanden importeren om een Powerpoint te maken? Pech gehad. Dat kan niet. Tenzij je e-mailbijlagen naar jezelf stuurt.

Dat beantwoordt nog niet de vraag wat de iPad eigenlijk is. Ik denk dat niemand die vraag op dit moment kan beantwoorden. Het staat vast dat je er heerlijk mee wegzakt op de bank (winkelen, lezen) of hem er makkelijk bijpakt in het openbaar vervoer (geen muziek, wel gamen). Pas als er specifieke applicaties worden gebouwd blijkt wat we ermee gaan doen. Spreadsheets en tekstverwerking vormden ook ooit de rol van de pc in bedrijven en huishoudens.

Toen de televisie en radio eeuwen geleden hun intrede deden wist ook niemand wat ze ermee aan moesten. Daarom greep men naar wat al bekend was. Op tv werden toneelstukken uitgezonden. En op de radio werden boeken voorgelezen. Hoeveel anders is de wereld nu.

Het staat vast dat telecomaanbieders profiteren van de opkomst van tabletcomputers. De apparaatjes krijgen immers pas waarde als ze met internet zijn verbonden. De verkopers van datapakketten profiteren dus. Wanneer er Android-tablets verschijnen, profiteren de operators dubbel. Zij ontvangen dan van iedere verkochte applicatie ook nog eens 30 procent van de omzet.

Over de iPhone, en de ambities die Apple bij de lancering ervan uitte, deden velen lacherig. Tegenwoordig kun je geen kroeg of restaurant binnen komen of er zit wel ergens iemand zijn telefoonscherm innig te kietelen of aaien. Echt liefde. Als dat succes de voorbode is van dat van de iPad, staan ons nog veel veranderingen te wachten. De eerste tablets van concurrenten rollen dit jaar nog de winkels in.

Maar nu de vraag aan u. Wat ís een tabletcomputer? Het ideale maatje op de bank naast de afstandsbediening of toch een gemankeerde laptop? Wat verwacht u van tabletcomputers en zou u er wel of niet een kopen?

*) Erwin Boogert https://www.r-win.com/colofon, 14 april 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Geactualiseerd: woensdag 14 april 2010
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.