Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Het einde van flat fee internet nadert

Leestijd: 3 minuten

Mobiel internet dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Steeds meer mensen ontdekken de geneugtes van 'internet in je broekzak'. Echter, zo goedkoop als het nu is zal het niet lang blijven. Telecomaanbieders moeten overgaan op andere betaalmodellen. Anders moeten hun mobiele netten op zwart.

Sommige opa's en oma's zullen zich nog herinneren wie de eerste auto in hun dorp bestuurde. Dat was nog eens een raar ding; een voertuig dat niet door een paard werd getrokken maar wel reed! Het kon niet uitblijven of dat werd een statussymbool. Binnen niet al te lang had de burgemeester er een, de dokter en dan moet natuurlijk ook de rijkste boer. Eigenlijk wilde iedereen wel een auto. Ze kosten geen stro en je kan ze 's winters gewoon buiten laten staan.

Een auto was niet voor iedereen weggelegd. Er moest eerst nog even een oorlog over de westerse landen heen voor een enorme economische impuls. Het bij-effect van de wederopbouw was dat geld ging rollen en dat weldra iedereen niet alleen een afwasmachine en een televisie maar daadwerkelijk ook die auto kon kopen. Het gevolg van deze 'rijkdom' is dat we nu iedere ochtend massaal het recht hebben om in de file staan, onderweg naar ons werk. Stil staan hoort erbij en is een van onze verworvenheden. Toch? Het bouwen van nieuwe wegen helpt niet, want hoe meer asfalt er komt hoe sneller dat verstopt raakt.

Hoe meer capaciteit er is, hoe groter de vraag ernaar. Daar ligt de analogie met de mobiele telecomwereld.

Afgelopen februari vond in Barcelona weer het Mobile World Congress (MWC) plaats. Daar komen de allerhoogste bazen van telecombedrijven en overheden samen om de strategische paaltjes rond het veld te slaan voor het komende jaar. Op een aantal gelegenheden kwam een guur en kil toekomstbeeld naar voren. Door de opkomst van de iPhone en Android-toestellen gaat iedereen op mobiel internet maar, zo vragen de operators zich af, kunnen we die vraag naar datacapaciteit wel aan? Anders gezegd: lopen de digitale snelwegen niet vol als iedereen met zijn smartphone gaat internetten? Ja, waarschijnlijk wel.

De eerste tekenen aan de wand zijn er al, bijvoorbeeld in de Amsterdam Arena zodra de hele meute foto's van het gras naar huis mailt. Dan gaan de netwerken namelijk plat. In Londen doet dit probleem ("capacity crunch") zich op grotere schaal voor. Daar kan het mobiele net van O2 al dat gesurf en gemail met iPhones niet aan. Gevolg: iedere Londense O2-klant is niet bereikbaar.

Is dat vreemd? Niet echt. Een abonnement op mobiel internet kost hooguit zo'n 10 euro per maand. Ieders boerenverstand zal zeggen dat dat niet uit kan. De baten wegen niet op tegen de alsmaar stijgende kosten. Ongelimiteerd mobiel internet is eigenlijk net zo 'gratis' als het gratis internet van ZonNet, 12move en Freeler van weleer. Die internetpakketten bleken ook niet meer zo gratis toen ADSL op de markt kwam.

Dus laten we nog maar even genieten van flat fee mobiel internet nu het nog kan. Op niet al te lange termijn moeten we gewoon weer de portemonnee trekken. Waar ga je dan extra voor betalen? In Barcelona dacht men hier aan: betalen voor sneller downloaden, langer online dan een x-periode, mobiele VoIP of p2p gebruiken, surfen tijdens spitsuur 's ochtend en 's avonds of internetten op fysieke A-locaties (Arena, Londen). En wie dat niet zint, koopt gewoon weer een ouderwetse databundel. Want op=op.

*) Erwin Boogert  9 maart 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Geactualiseerd: donderdag 23 januari 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.