Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column Erwin Boogert: Het tientje van Neelie

Leestijd: 3 minuten

Zevenhonderd euro was ik vorig jaar kwijt aan mobiel dataverkeer na een kort werkbezoek aan Barcelona. Als Neelie Kroes haar zin krijgt, kunnen we binnenkort in heel Europa vanaf - zeg - een tientje onbeperkt internetten.

Het was een klassieke en onterechte bill shock. Vijf dagen in Spanje voor - nota bene - een telecombeurs en Telfort vergat het afgesproken sms’je te sturen dat ik door mijn limiet heenging. Een paar weken later plofte de factuur op de deurmat. De rekening lag ver boven de zevenhonderd euro. Wat had ik daarvoor gedaan? Niet veel bijzonders. Mailen, surfen, wat foto’s versturen en vast ook wat onopgemerkte software-updates ophalen. Gelukkig handelde de operator het keurig af.

Wat een verademing met de rekening van vorige week, ook na een paar dagen in Catalonië. Nu was het niet meer dan 79 euro. Helaas niet dankzij mijn operator. Voor de zekerheid had ik namelijk bij Wereldwijdwifi.nl een router met lokaal breedbandtoegang gehuurd. Bundel: twee gigabyte. Veel te veel natuurlijk, maar ik had geen zin in de tramalant van twaalf maanden geleden. Mocht je binnenkort diezelfde (WiFi-)route willen bewandelen, zorg dan wel voor een externe accu voor het zendertje (bijvoorbeeld deze).

En wat een verademing staat ons in 2015 te wachten. Eurocommissaris Neelie Kroes is nog anderhalf jaar in dienst en ze zet alles op alles om de mobiele internetprijzen in het buitenland omlaag te krijgen naar ieders nationaal niveau. 

Mobiele telecomaanbieders zien hierdoor in eerste instantie omzet wegvallen. Dat zijn de inkomsten uit gastgebruik van buitenlanders op hun netwerken. Pech. Want waar in Europa kennen we nog situaties waar je extra betaalt omdat je uit een buurland komt? Mobiel internet lijkt wel het terrein van een handelsoorlog met dikke boeteclausules. 

Met de auto ga je moeiteloos de grens over. Benzine in het buitenland is bij benadering overal wel even duur. Bij de trein en het vliegtuig gebeurt ook niets geks als je de landsgrens oversteekt. Maar bij mobiel internet wel. Het is alsof de operators vanaf de landsgrenzen hun digitale wegen vol gooien met kraaienpoten. En dat terwijl hun eigen klanten met 250 km/u over de 4G-snelwegen roetsjen.

Volgens Neelie Kroes groeit de Europese economie met 0,8 procent, of 110 miljard, als in de hele EU gelijke dataprijzen worden gerekend. Eén abonnement dat nergens voor verrassingen zorgt.
Het Kwartje van Kok kwam er nooit. Het Tientje van Neelie komt steeds dichterbij.

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Voor de eerste hap brood heeft hij ‘s ochtends al een paar megabyte data achter de kiezen.

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie