Column: Hoe sneller internet me in de problemen bracht
Leestijd: 3 minuten
Begin dit jaar versnelde mijn mobiele aanbieder de downloadsnelheid aanmerkelijk. Nu zit ik helemaal zonder data-abonnement vanwege een 'snelheidsovertreding'. De introductie van het supersnelle 4G kan meer mensen met een katertje achterlaten.
Het begon zo goed. Telfort zette begin dit jaar al zijn klanten standaard op de downloadsnelheid van 14,4 Mbps. Alvast een prettig lekkermakertje voor 4G waar ik dan ook met plezier en volle teugen gebruik van maakte. Onderweg werken ging een stuk sneller (tethering naar laptop), video’s kijken ging vloeiender en alle andere datadiensten liepen gewoon beter.
Wat ik echter over het hoofd zag, was de eerste waarschuwing die per post binnenkwam. Ik was over de datalimiet van de fair use policy heen gegaan. Het tweede berichtje, een sms, kwam wel aan maar daar hechtte ik niet zoveel belang aan. Dom, want nog een maand later zat ik helemaal zonder data-abonnement. De provider had terecht, maar procedureel niet helemaal correct, het abonnement eenzijdig beëindigd.
Na contact probeerde Telfort nog netjes tot een oplossing te komen, maar mijn intensieve dataverbruik past bij geen van hun databundels. En zo sta je na meer dan tien jaar op straat.Dit is het grootste gevaar van 4G. Het smaakt té lekker.
KPN, T-Mobile en Vodafone rollen op dit moment hun 4G-netwerken over heel Nederland uit. De beloftes in de reclames klinken mooi. Down- én uploaden met tientallen megabit per seconde. Zo snel als je WiFi thuis of sneller. En die claims blijken proefondervindelijk waar. Het duurde vorig jaar een enkele minuut om dit filmpje van circa 150 megabyte in YouTube te stoppen. Ik was overtuigd.
Andere voordelen: de dekking binnenshuis is beter en het bereik blijft overeind op drukke locaties als stations tijdens de spits en volle voetbalstadions. Geen time outs meer. Misschien wel een van de fijnste effecten van 4G is de lage latency. Webpagina’s laden niet alleen sneller maar ook eerder. Dat klinkt als iets kleins, maar iedere bruikbaarheidspecialist zal vertellen dat een lagere ping tot meer gebruik leidt.
Wees gewaarschuwd, het kan tot veel meer gebruik leiden. Er circuleren schattingen dat de overstap van 3G naar 4G tot tientallen procenten meer dataconsumptie kan leiden. De ruime limiet van je databundel kan in een keer heel krap blijken. Maar daar kunnen sites als Bellen.com gelukkig uitstekend mee helpen.
Kortom, er gaat nieuwe smeerolie in de machine. Het aardige is dat we dat vanaf eind 2015 ook gewoon elders in Europa kunnen doen, tegen je normale thuistarief.
*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is actief als freelance journalist.
Laatste nieuws
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...
-
Delta komt met 8 Gbps internet via glasvezel
6 aug Delta introduceert een internetpakket via glasvezel met een snelheid van 8 Gbps. Daarnaast wordt 1 G...
-
Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden
2 aug Delta Fiber wil een kwart van de huizen toegang tot eigen glasvezelnetwerken geven. Het bedrijf heef...