Column: Ik ga met vakantie en neem mee?
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Zoals de vaste lezers van de column inmiddels weten, besteed ik een vakantie het liefst zo offline mogelijk. Snuffelen op een landkaart, bladeren door brochures, praten met lokale inwoners en papieren ansichtkaarten naar het thuisfront. Heerlijk. Maar wat zou ik in de tegenovergestelde (always on) situatie doen?
Appeltaart verkocht ze, de oudere dame op het Ierse Atlantische eiland Inishmore. Appeltaart met custard en een kop thee. Ze had mijn oma kunnen zijn. Zo oud was ze en zo was ze gekleed. Niet echt berekend op commercie, laat staan op verdwaalde toeristen die een fietstochtje deden over de bonkige keiweg die haar huis passeerde. Waarom zou je dat doen? Maar voor die paar figuren die daar heil in scheppen, had ze een houten bord in de tuin gezet. 'Tea and apple pie'. Tijdens die kleine dis vermaakte ze ons met verhalen van ver voorbij de horizon. Alsof ze er dagelijks kwam.
Google Maps kent haar zaakje - een publieke woonkeuken - niet. Nog steeds niet. Het hele eiland kent vandaag de dag volgens de digitale landkaart zelfs geen winkel, geen kroeg en geen bed & breakfast. Niets. Die kroeg was er toch echt. Een schipper vertelde er tot in de nacht over Guinness, zijn reizen, vriendinnen en over welke vrouw hij als zijn echte vrouw beschouwde. Een Engelse taxichauffeur droeg Britse volksliedjes voor. En werd zelfs getolereerd. De kater van de volgende ochtend werd verdreven met ontbijt van zwarte worst, vette spek en in te veel olie gebakken eieren. Het lijkt wel alsof dit allemaal niet bestaat omdat Google Maps het niet kent. Stompen onze zintuigen af?
Internet geeft ons veel informatie, laat snel keuzes maken, maar maakt misschien ook wel dommer. De verleiding van nieuwsgierigheid en overrompelende verrassingen zijn door algoritmes deels weggeprogrammeerd. Juist daarom mag ik graag offline met vakantie zijn.
Er is echter ook een grote maar. Zónder internet stap je vrolijk het allerslechtste restaurant binnen en geef je misschien nog wel een dikke fooi ook. Je kiest de duurste uitstapjes in de omgeving en hebt na drie uur slenteren misschien nog niets boeiends gezien of gehoord. En zonder een digitale landkaart vergeet je waar je auto staat geparkeerd en vind je in het pikkedonker op nietszeggende landweggetjes de afslag naar je bed niet meer.
Nu de zomervakanties beginnen, dompel ik me uit pure nieuwsgierigheid toch eens onder in het digitale, mobiele aanbod voor onderweg. Hopelijk kun je me nog wat tips geven.
Mijn top tien in willekeurige volgorde:
• Triposo - Een app uit Nederlandse koker die van 15.000 steden, dorpen en gehuchten relevante bestemmingsinformatie geeft met lokaal te boeken uitstapjes.
• Wi-Fi Finder - Al jaren een betrouwbare app die de weg naar de dichtstbijzijnde WiFi hotspot kent. De database bevat bijna een miljoen locaties.
• Dropbox - Maakt een extra map op je computer die altijd is gesynchroniseerd met telefoon en tablet. Handig om je digitale reisbescheiden in te stoppen. Maak een bestand 'favoriet' om het ook offline direct bij de hand te hebben.
• XE Currency - Kent actuele wisselkoersen van iedere munteenheid die je maar kunt verzinnen.
• Runkeeper - Houdt op basis van GPS-gegevens bij welke routes je fietst, wandelt, rent of vaart. Leuk voor later, een soort dagboekje.
• Greetz - Stuur die fantastische vakantiefoto vanuit de verste uithoek op de wereld naar je naasten als ansichtkaart.
• Snapseed - Bewerkt foto's als ware je een professional.
• EHBO - Helpt je stap voor stap vooruit bij klein lichamelijk ongemak en grote bloederige problemen.
• De app van de reisverzekeraar
• Google Sky Map - Samen sterren kijken en eindelijk eens weten wat je ziet (Android).
Dit is wat ik in mijn digitale rugzak stop. Welke app is voor jou een must tijdens vakanties? Reacties graag in het paneel hieronder.
Goeie reis
*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Hij mag, soms tot ongenoegen van zijn reisgenoten, graag dolen en verdwalen.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...