Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: iPad, de grootste revolutie sinds ...

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Als kleine verwende kinderen brandden de zogenaamde experts Apples iPad direct af toen deze eind januari werd gepresenteerd. Hun teleurstellingen: geen standaard 3G, geen camera's, te duur, geen Flash-ondersteuning en geen wereldvrede morgen. Dit soort 'critici' is geen knip voor de neus waard.

Apple bracht niet enkel een tablet-computer op de markt maar creëerde en passant een massamarkt voor draagbare schermen, de bijbehorende klantvraag en tevens immense prijsconcurrentie op de tablet- annex ereader-markt. Waar Bill Gates jarenlang niet in slaagde met Windows XP-Tablet Edition lukt Steve Jobs vermoedelijk wel met een variant op het iPhone-systeem. Als Amazon al honderdduizenden Kindle-ereaders verkoopt dan zal de iPad - inclusief gloeiend Apple-aura en kleurenscherm - het minstens zo goed doen. Daar kan je van uit gaan.

Telefonie is maar een kleine feature

De iPad is een totaal nieuw soort product dat het gat vult tussen de iPhone en Macbook-laptops. Eigenlijk is het niets meer dan een scherm dat op internet kan en alle applicaties voor de iPhone ook kan draaien. Kijk, dat is boeiend. Het is net zoiets als zo'n Sony ereader voor Bol.com maar dan goéd uitgevoerd: zonder knoppen, met wifi, tegen extra betaling ook GPS en 3G, een digitaal stalletje voor boeken, tijdschriften en kranten en ook een ingebouwde videotheek om series en films te downloaden.

Natuurlijk is deze versie nog maar een lekkermakertje. Alle Apple-producten uit de eerste generatie zijn niet af en hebben kinderziektes. Die camera's aan de voor- en achterkant komen heus wel, evenals spraakbesturing. Zelfs telefonie zal er in zitten. De telecomindustrie vindt zichzelf belangrijk, maar de operators zijn niet veel meer dan keizers zonder kleren. Apple, Google en Skype doen spraakverkeer (voice) er binnenkort gewoon bij, als leuke feature. Een goedkoop hebbedingetje om het datanetwerk te gebruiken. Gratis internetbellen via de iPhone kan immers toch ook al.

Spraakverkeer is voor telefoons binnenkort net zo'n belangrijke feature als een FM-ontvanger of een goede camera.

Voor de beeldvorming: Vodafone realiseert nu (nog maar) 11 procent van zijn Europese omzet met dataverkeer. Bij Telfort kost heb je al mobiel internet voor 2,50 euro per maand. Deze netwerkbedrijven moeten rap met heuse innovaties komen om nog mee te mogen spelen met de knapen uit de internetwereld. Een teken aan de wand: een van de topsprekers binnenkort op 's werelds toonaangevende telecombeurs Mobile World Congress is de baas van Google: Eric Schmidt. Daar komt hij vast niet praten over nieuwe functies van Gmail.

Naast de afstandsbediening

Maar waarom is de iPad dan zo'n goed apparaat? Dat is simpel. Het is het eerste apparaat is dat je op de bank naast de afstandsbediening legt. Of op het aanrecht tijdens het koken. Of even erbij pakt in het OV. Studenten hebben eindelijk een handzaam apparaat ter naslag maar ook om documenten te produceren. Een iPhone is daarentegen primair op consumptie gericht. Webwinkelen wordt bovendien een intensere ervaring, multimediale boeken geven een andere dimensie aan lezen en als je de iPad beu bent, is het nog een prachtige digitale fotolijst voor op de kast. De nieuwe vorm definieert het gebruik.

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk is de iPad afgezien van zijn vorm dus niets nieuws. Maar vonden critici de iPhone bij diens introductie ook niet gewoon een te dure telefoon om enige impact te hebben?

Eigenlijk is de iPad net zoiets als dubbel glas in huizen. Pas als je het hebt, weet je hoe warm een huis kan zijn en hoe helder het onbewasemde zicht.

Erwin Boogert, 9 februari 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Geactualiseerd: donderdag 23 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.