Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Langzaam mobiel internet door...

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Bijna vijf miljoen Nederlanders gebruiken maandelijks mobiel internet op hun telefoon. Lang niet iedereen voelt zich daar gemakkelijk bij door gebrek aan een data-abonnement en - dus - onverwachte kosten. Het wordt tijd voor langzame, trage abonnementen maar wel tegen een laag tarief.

Toen de eerste auto’s rond 1920 door Ford in massaproductie werden gemaakt kon je ze in elke kleur bestellen die je maar wilde. Zo lang het maar zwart was. Hetzelfde geldt voor mobiel internet. Je kan kiezen uit tal van verschillende abonnementen, zo lang ze maar 10 euro per maand kosten (enkele uitzonderingen daargelaten).

Het prijspeil van de mobiele data-abonnementen is niet meer van deze tijd. De operators hebben dat ook wel door. Daarom zie je nu snellere, duurdere abonnementen ontstaan met hogere datalimieten. Dat is prima, maar niet iedereen lust spruitjes. Er is ook een grote groep mobiele bellers voor wie mobiel internet simpelweg te duur is.

En dan zijn er nog de Chinezen, kachels en pillendoosjes.

Vorige maand vond in Barcelona de jaarlijkse telecombeurs Mobile World Congress weer plaats. Natuurlijk waren daar weer de hipste toestellen, en nu ook tablets, van het komende jaar te zien. Wie echter goed keek, ontwaarde iets nieuws.

Dit jaar waren er aparte locaties ingericht voor exposanten die demonstraties gaven van machine to machine-communications. Dat zijn ‘pratende’ apparaten, toestellen met een ingebouwde internetverbinding zoals pillendoosjes  (betaald door de verzekeraar), de verwarming en verlichting in huishoudens maar ook de computer in de auto  en sportaccessoires. Die hebben geen behoefte aan superbreedband. Een langzaam lijntje volstaat.

In Nederland zijn er ook zat mensen met het mobiel internetgedrag van een pillendoosje. Dat zijn dezelfde mensen die voldoende hebben aan een belabonnement van 50 minuten voor 3 euro per maand. Als die mensen vandaag de dag op straat onbezorgd met hun telefoon willen internetten, moeten ze wel een data-abonnement van een tientje hebben. Meer keuze hebben ze immers niet. Vooruit, het totaal ontransparante afrekenen naar geconsumeerde megabytes is ook nog een optie.

Deze groep ‘langzaam mobielen’ groeit alleen maar nu Chinese producenten als ZTE en Huawei smartphones voor de westerse markt gaan maken. Hun apparaten draaien op Android en worden tegen lage kosten in het verre oosten gemaakt. Ook die toestellen vrágen om een dataverbinding.

Wordt het niet eens tijd data de operators langzame, goedkope databundeltjes op de markt brengen? Mijn oude buurvrouw zou af en toe best op Facebook even willen kunnen spieken naar haar kleinkinderen. En als ze structureel over de grens van haar bundel gaat, is er vast wel een aanbieder die haar een seintje wil geven met de vraag of ze een duurder pakketje wil.

*) door Erwin Boogert, 8 maart 2011. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is daarnaast als journalist freelance actief voor verscheidene uitgaven.

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.