Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Mobiel internet wordt stukken goedkoper

Leestijd: 4 minuten

De mobiele operators weten het nog niet, maar de prijzen voor mobiel internet gaan omlaag. Dat bleek vorige week uit alles tijdens het Mobile World Congress. De machines komen er aan en die willen ook praten via het netwerk.

Zoals ieder jaar in februari was dit evenement in Barcelona weer het toneel voor de hoogste topmannen van de telecomsector. Ze geven hun visies over waar de industrie heen gaat en de fabrikanten laten er hun nieuwste toestellen zien. Dat laatste is leuk, maar voorspelbaar: snellere processor, scherper (aanraak)scherm en een nieuw besturingssysteem.

Het aardige van deze vierdaagse bijeenkomst, volgend jaar wordt mijn tiende bezoek, is dat je ook steeds meer andere bedrijven op het podium ziet komen. Wie had eBay, Rovio (Angry Birds), Google of Microsoft hier vier jaar geleden verwacht? Maar het zijn juist deze partijen die ervoor zorgen dat mobiel internet daadwerkelijk intensief wordt gebruikt.

Pratende pillendoos

Sinds vorig jaar zie je een nieuw soort bedrijf langs komen: fabrikanten van apparatuur die geen telefoon is. Dat kan van alles zijn: pillendoosjes, thermostaten, verlichting voor in huis en zelfs billboards, hondenhalsbanden en auto’s (BMW). Zelfs Amber Alert was aanwezig.

Hoe divers ze ook lijken, al deze partijen hebben een ding gemeen. Hun nieuwste spulletjes bevatten allemaal een houder voor een SIM-kaart. Het pillendoosje vertelt de familie of dokter dat iemands voorraadje bijna op is, het doosje van Amber Alert vertelt dat een kind te ver uit de buurt is en in andere gevallen kun je je huis op afstand bedienen of tover je je auto om in een rijdende informatiehub.

Zelfs de ja-knikkers van oliebedrijven in Siberië hebben tegenwoordig SIM-kaarten. Ze vertellen real time aan de hoofdkantoren van Shell of BP dat er een lek in een olieslangetje zit. Dit klinkt innovatief, maar dit zal steeds meer huishoudens financiële kopzorgen opleveren. Immers, ieder SIM-kaartje met een data-abonnement kost zo tien euro per maand. Stel dat er in een huis gemiddeld vijf apparaten met dataverbinding zijn, telefoons nog niet meegerekend, dan schieten de vaste kosten makkelijk met honderdjes op jaarbasis omhoog. Niet iedereen kan die luxe opbrengen.

De baas van elektronicaketen Best Buy, Brian Dunn, was de eerste die ik zich hier hardop over hoorde opwinden. Het gaat hem niet alleen om de kosten, maar ook om het gebrek aan keuze voor de consument. De ene fabrikant verkoopt zijn spulletjes enkel met contracten van Vodafone en de ander heeft een Europese distributieovereenkomst met T-Mobile of O2. Als consument zit je in no time aan vrijwel iedere operator vast. En je wil eigenlijk alleen maar het licht, de kachel of beveiligingscamera kunnen aanzetten.

Vijftig miljard SIM-kaarten

Mobiele telecomaanbieders en fabrikanten zullen hier nu al een slim antwoord op moeten verzinnen. Dat kan betekenen, dat de telecomkosten in de verkoopprijs van een item worden verrekend. Of, aan de andere kant, dat operators meerdere SIM-kaarten per huishouden gaan verkopen tegen een vaste maandprijs. Huishoudens komen op hun beurt in de interessante positie dat ze meer korting kunnen vragen naarmate ze meer connecties bij de ene of andere provider onderbrengen.

Klinkt dit als toekomstmuziek? Deze nieuwe werkelijkheid is dichterbij dan het lijkt. Wereldwijd zijn er nu namelijk 3,6 miljard SIM-kaarten in telefoons actief én drie miljard in andere apparaten. Parkeermeters, bijvoorbeeld, en ja-knikkers. In 2015 zullen er al negen miljard SIM-kaarten actief zijn en in 2020 rond de vijftig miljard. Dat is waar de telecombranche rekening mee houdt: vijf SIM’s per aardbewoner.

Het kan niet anders of de gemiddelde prijs voor mobiele dataverbindingen zal in de komende jaren drastisch omlaag gaan. Maar, dat betekent niet per definitie dat de telefoon- en tabletabonnementen goedkoper worden. De aanleg van die supersnelle datanetwerken moet toch ergens van worden betaald.

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is actief als freelance journalist. Hij heeft vooralsnog één SIM-kaart.

Geactualiseerd: maandag 5 maart 2012
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie