Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: nieuwe regering negeert...

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Nog voor de eerste kabinetsvergadering faalt de nieuwe regering al. Onze digitale infrastructuur, e-commerce en de online shopper komen er ronduit slecht vanaf zodra kabinet Rutte-Verhagen van start gaat.

Het ziet er naar uit dat we een regering van CDA en VVD krijgen met gedoogsteun van de PVV. De partijen roepen al weken dat het vanaf nu anders zal gaan dan voorheen. Een kritische blik op het concept regeerakkoord leert dat dat geen prettig vooruitzicht is. De partijen hebben over veel onderwerpen een mening, maar een fundamentele zaak laten ze totaal links liggen: onze digitale veiligheid.
 
"Het moet veiliger op straten, in wijken en in openbare ruimtes", schrijven onze leiders in spe. Prima, daar kan niemand tegen zijn. Maar hebben ze ook maar één hard voornemen of één gedegen mening over internet? Nee. Veiligheid lijkt alleen gewenst in fysieke omgevingen. Online omgevingen zijn onzichtbaar, niet tastbaar en daarom niet interessant.
 
Als burger word je in de komende jaren dus nog steeds vaak weggestuurd als je aangifte gaat doen bij de politie van oplichting via Marktplaats.nl. Gelukkig zijn er nog initiatieven als Opgelichtopinternet.nl. Zonder deze vrijwilligers zou het Nederlandse web een nog grotere boevenbende zijn.
 
Criminelen kunnen onder Rutte-Verhagen ook gerust blijven doen alsof ze voor een bank of internetprovider werken. Ze mogen ongestraft om je inloggegevens vragen en je geld pikken (phishing). Geen probleem. Geen haan die er naar kraait. Er is nog nooit één boef opgepakt omdat hij klanten van ABN Amro, ING, Rabobank of welk bedrijf dan ook beroofde. En dat blijft zo.
 
Vergeet niet, in cybercrime gaat tegenwoordig zeker zo veel geld om als in de mondiale drugshandel. Digitale boeverij ís een probleem. Jammergenoeg lijkt de regering, de politie en zelfs het leger zich daar geen zorgen over te maken. Zodra er zich een probleem aandient, kijkt Nederland simpelweg naar wat de NAVO-bondgenoten vinden.
 
Hoe groot het probleem van cybercrime daadwerkelijk is, werd pas geleden nog eens duidelijk. Toen bleek computervirus Stuxnet in staat om complete industriële installaties plat te leggen via internet. Denk daarbij aan zaken als kerncentrales, energieproducenten, chemische fabrieken en water- en oliebedrijven. Ook een bedrijf uit Veghel werd getroffen.
 
Van Rutte-Verhagen krijgen we wel 500 dierenagenten bij de politie, maar de komende regering laat de achterdeur wagenwijd open staan voor virusschrijvers en andere rovers. Dat lijkt me geen prettig vooruitzicht voor onze kennisinstellingen.
 
De nieuwe regering zegt fors te willen investeren in infrastructuur. Over vast en mobiel internet heeft het echter geen opvatting. Vermoedelijk omdat het beleid voor dit soort echt belangrijke zaken in Brussel wordt geformuleerd.
 
Premier Ruttes meest ambitieuze plan voor internet in Nederland luidt: "Het kabinet komt met een integrale aanpak van cybercrime". Dat klinkt als veel papier en weer geen actie.
 
Erwin Boogert, 5 oktober 2010

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.