Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Nog geen goud voor KPN Mobiel TV

Leestijd: 2 minuten

Column: Erwin Boogert
Met oorverdovend geknal en een vuurwerkshow die zijn weerga niet kent, werden zondag de Olympische Spelen in Peking afgesloten. Behalve de lichtshow boven het Nationaal Stadion, al dan niet met computers geanimeerd, werd er nog een aantal mijlpalen geslagen rondom het sportspektakel in China.

Nederlandse sporters behoren met een nummer 12-positie op de medaillelijst tot de top van de wereld. En Nederlandse internetters konden voor het eerst via het web uit meer live NOS-uitzendingen kiezen dan op televisie. Beide mijlpalen beloven meer voor de toekomst. Een andere nieuwigheid haalde het erepodium niet en kwam bijna geruisloos op de markt. Kort voor de Spelen lanceerde KPN digitale televisie via de ether voor de mobiele telefoon.
Voor een tientje per maand kan iedere Nederlander met een geschikte mobiele telefoon tv kijken waar hij maar wil. Op het perron en in de trein, in de wachtkamer bij de dokter of tijdens het vissen. Prachtig toch? Overal en altijd afleiding on demand.

Technisch gezien is KPN in Europa als eerste op de baan met deze vorm van mobiele televisie (DVB-H). Maar is die prestatie medaillewaardig? Nog niet echt. Vooralsnog zijn er maar weinig toestellen op de markt die DVB-H ondersteunen. We tellen precies 4 courante toestellen, waarvan er eentje nog zelfs moet verschijnen. Naar dat paradepaardje, de N96 van Nokia, wordt door velen al maanden met verlangen uitgekeken.

Een grotere makke van KPN's mobiele televisie is het aanbod: slechts 10 zenders met óf heel vluchtige programmering óf heel stroperige. Zijn de herhalingen van Lingo, MTV-clips of krabbenvissers van Discovery Channel echt zo veel beter dan Sp!ts, De Pers of je iPod?

De komende maanden zal blijken hoeveel mensen serieus íedere maand met plezier 5, 10 of 15 euro betalen om tijdens die busrit van een kwartier of die 7 minuten wachttijd op de trein naar herhalingen van gisteren te kijken.

Mobiele televisie is in de huidige vorm niet het product waarvoor je je vriendin naar de voicemail drukt.

Erwin Boogert, 27 augustus 2008 Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Bron foto: anwer2007 (CC)

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.