Column: Stop alsjeblieft direct met je werk
Leestijd: 3 minuten
Zondagavond kwart over tien. De telefoon gaat. Mijn baas aan de lijn. “Erwin, ik merk dat je bezig bent met werk. Wil je daar alsjeblieft acuut mee stoppen? We zitten niet in werktijd en ik wil daarom niet dat je nu arbeid voor me verricht. Ga vrijetijdsdingen doen.”
Ik denk dat bijna niemand in Nederland dat soort telefoontjes van zijn baas krijgt. Even voor de duidelijkheid: ik ook niet. Maar vorige week verschenen resultaten van een onderzoekje die laten zien dat dat soort belletjes helemaal niet raar zouden moeten zijn.
Uit een Europese steekproef, waar Nu.nl over bericht, blijkt namelijk dat een derde van de Nederlanders tijdens zijn vakantie de e-mail van zijn werk regelmatig bekijkt. Een op de drie mensen kruipt in zijn ultieme vrije tijd onder de bakkende zon op eigen initiatief een internetcafé in, of checkt zijn smartphone, om er maar voor te zorgen dat het werk niet spaak loopt.
De voornaamste reden voor dit schijnbaar rare gedrag is dat de vakantiegangers zonder stress willen kunnen thuiskomen. De wetenschap dat ze de eerste maandag na de vakantie honderden e-mails moeten afwerken is zo afschrikwekkend dat de vakantieganger zijn vrije tijd op eigen kosten onderbreekt. Hier klopt iets niet.
Het vreemde aan de situatie is dat werken in de private avonduren en zélfs tijdens vakanties volledig geaccepteerd is. Geen baas die ingrijpt tegen deze wanpraktijk. Daar staat tegenover dat ik in mijn omgeving zat organisaties ken waar de baas er op staat dat zijn vaak hooggeschoolde mensen wel klokslag negen uur achter hun bureau zitten. ‘s Avonds laat doorwerken is prima, maar iets later beginnen is geen optie. Dit doet me denken aan de tijd dat de meeste Nederlanders nog aan de lopende band stonden of het land met de hand bewerkten.
De smeerolie in dit verhaal heet mobiel internet. Mensen met mobiel internet die zelfstandig, met doelen en verantwoordelijkheden, hun werk doen zijn flexibeler en dus ambulanter. Ze delen hun eigen dagen in, hoeven niet in de file te rijden, kunnen overal werken en gaan doorgaans met meer plezier naar kantoor. Het toverwoord: vertrouwen van de baas. Bazen die deze smeerolie niet kunnen waarderen zitten zelf vastgeroest in ideeën en kaders uit de vorige eeuw. Dat is pas echt een probleem.
De vakanties staan op het punt van beginnen. Bij alle grote mobiele aanbieders koop je tegenwoordig al een goed betaalbare bundel om in het buitenland te internetten. Maar bedenk goed waarom je die datalijn open zet, voor jezelf om de vakantie leuker te laten verlopen of voor je wel/niet vastgeroeste baas. Die e-mails voor het werk blijven de rest van het jaar toch wel komen.
*) door Erwin Boogert (@erwinboogert), 6 juli 2011. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is daarnaast actief als freelance journalist voor verscheidene uitgaven. Tot zijn genoegen geeft zijn baas zijn mensen alle vrijheid en daarmee een uitstekende werksfeer.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...