Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Kabelaars gierend van het lachen over de grond

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Nederland schakelt massaal over op mobiel internet. En wat doen KPN, T- Mobile en Vodafone? Ze maken breedband in de lucht schandalig veel duurder. De consument heeft het maar te pikken. Maar er gloort hoop. Geen beter moment dan nu voor een revolutie in operatorland.

De komende twee jaar worden spannende tijden voor mobiele telecomaanbieders en vooral voor ons, de klant. Het lijkt erop dat de twee grootste partijen in Nederland zich uit de markt prijzen. Althans, als de concurrentie het slim aanpakt. Voor het eerst hebben ze de kans om de bal in een gapend groot gat in het doel te schieten.

Wat is er aan de hand? De drie grote operators wijzigen de prijzen voor de mobiele dataverbindingen. Toen ik de tarieven zag, moest ik even met mijn ogen knipperen. Daarna heb ik hartelijk gelachen, want zulke grappen zie je niet vaak. Toen de cijfers waren ingezonken, bleven enkel wat grimlachjes van medelijden over. Dit was helemaal geen grap. Heeft KPN-topman en mobiel marktleider Eelco Blok echt niet door dat hij zich de risée van de markt maakt.

Het nieuwe instaptarief bij KPN is dertig euro per maand (pdf). Daar mag je als klant dan wel honderd minuten voor bellen. Let wel: bij Ben kosten evenveel minuten vijf euro. KPN vraagt er dus zes (!) keer meer voor en doet als bonus honderd MB data in een bundeltje. Ik eet honderd megabyte als ontbijt en ben niet eens een heavy user. Bij Vodafone liggen de prijzen rond hetzelfde niveau.

T-Mobile had de gelegenheid om goed onder de prijzen van de concurrentie te gaan zitten. Die kans laat het echter met de nieuwe Smart -abonnementen aan zich voorbij gaan. Vooruit, voor vijf euro extra kan je nog onbeperkt veel internetten. Leuk voor de power users. Een peiling onder de lezers van Tweakers.net laat zien dat T-Mobile met een iets agressiever prijsbeleid makkelijk Nederlands marktleider had kunnen worden. Laat het hoofdkantoor in Bonn dat maar niet horen.

In het buitenland wordt naar Nederland gekeken als vooruitstrevend land met veel mobiele innovaties. Maar de twee grootste partijen gooien hiermee een zak gif over hun eigen en onze vruchtbare bouwgrond.

Maar de grond is nog niet brak of dood. De directies van Tele2, UPC en Ziggo hebben natuurlijk schaterlachend naar de prijsstrategieën van de concurrentie gekeken. “Hoe veel erger dan dit kun je een klant nog beledigen?” Ik hoop dat ze dat al lachend en rollend over de grond tegen elkaar riepen. Zo niet, dan zijn het laffe makke schaapjes zonder ondernemersgeest. Er is geen beter moment dan dit concurrentievoordeel te pakken en klantvriendelijke prijzen op de markt te brengen. Een tientje voor mobiel internet, twee tientjes voor supersnel mobiel internet. Lekker bakje belminuten erbij. Zoiets. 
Snapt iedereen.

Het vraagt even een investering en de operationele resultaten zullen wat minder hoog uitvallen dan eerdere jaren. Maar een gelegenheid als deze om marktaandeel in te pikken dient zich maar een keer in de tien jaar aan. Vandaag is die dag.

Zijn de kabelaars met hun nieuwe mobiele licenties de telecombedrijven van de toekomst?

Zie ook: ‘Nederland duur voor mobielinternetjunkies’ 

*) door Erwin Boogert; G+ , 9 augustus 2011. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is daarnaast actief als freelance journalist voor verscheidene uitgaven.

Geactualiseerd: dinsdag 9 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie