Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: UPC belooft F1-auto's voor heel het volk?

Leestijd: 3 minuten

Column: Erwin Boogert
Honderd megabit internet bij UPC, 1.000 megabit per seconde bij BBned. Internetaanbieders zijn weer in ouderwetse potjes 'ver plassen' verwikkeld. Op de keper beschouwd is het allemaal kiezersbedrog. We kunnen die extreme snelheden nog niet aan.

Goed nieuws voor UPC-klanten: binnenkort kunnen ze sneller films en tv-series downloaden via BitTorrent of Usenet dan dat ze ze af kunnen kijken. Dát is nog eens een luxeprobleem.

Het kabelbedrijf maakte eerder deze maand namelijk nieuwe abonnementen bekend. Maximum downloadsnelheid: 120 megabit per seconde. Vanwege de gebruikte technologie zou UPC verder op kunnen schalen tot 400 Mbps, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Eigenlijk is UPC's aankondiging een defensief bericht richting internetprovider BBned, bekend van consumentenmerken Alice en InterNLnet. Het dochterbedrijf van Telecom Italia bewees namelijk een week vóór UPC dat het in Amsterdam in 2010 snelheden kan realiseren van 1.000 megabit per seconde. Eén gigabit simultaan, up- en downstream dus even snel.

Dat zijn ongekend grote getallen, zeker voor wie nog op een ADSL Light-abonnementje zit. Een DVD in HD-formaat is binnen enkele minuten gedownload. Je kan zelfs je eigen digitale tv-zender of hostingbedrijf beginnen. De techniek staat voor niets. In theorie kan het glasvezelnetwerk van BBned nóg hogere snelheden bieden, oplopend tot meerdere gigabits per seconde. Maar dat zijn snelheden waar alleen het Nederlandse wetenschappelijke netwerk Surfnet echt mee uit de voeten kan.

Klinkt mooi allemaal, maar er is één probleem: deze getallen zijn té groot.

Computers kunnen de datavloedgolven niet snel genoeg verwerken en we verzamelen meer data dan we op enig moment kunnen consumeren. Alle Nederlanders krijgen als het ware een splinternieuwe Ferrari cadeau met de opdracht om tijdens de ochtendspits recordsnelheden te rijden. Dat werkt gewoon niet. En dit probleem wordt alleen maar groter.

De immense downloadsnelheden maken nieuwe toepassingen mogelijk. Meer data betekent ook grotere projectoren, scherpere videobeelden en meer interactie met het computer- of tv-scherm.

Afgelopen week sprak ik met BT's futuroloog Ian Neild. Die man heeft een leuke baan. Hij wordt betaald om de nieuwste snufjes en technologieën uit te proberen om vervolgens een realistische glazen bol voor zijn baas te fabriceren. Mannen zoals hij schetsen beroepsmatig de meest waarschijnlijke toekomstscenario's.

Volgens de Engelsman verdwijnt het principe 'op vakantie gaan'. "Waarom zou je je alle stress van de wereld op de hals halen als je die prachtige Noorse fjorden ook live op een muur van een lokaal ontspanningsoord kunt streamen", inclusief briesjes en geuren. Ook tv- en filmsterren zien het einde van hun roem naderen. Neild: "Je kunt bijvoorbeeld in filmvorm naar je mooiste veldslagen in een online game kijken in HD-formaat. Je bent zélf, of je clan, de ster. En waarom zou je niet een virtuele wereld levensgroot op je muur projecteren én er in deelnemen. De echte en virtuele wereld versmelte zo."

Dat UPC en BBned met hun honderden megabits downloadsnelheid Ferrari's weggeven aan hun klanten spreekt Neild wel aan. "Mooi toch? Je kijkt op je Xbox, Wii of Playstation naar een F1 wedstrijd en, tegen betaling, kun je als gamer op de negentiende positie meeracen, maar dan in het virtuele deel van de wedstrijd."

Leuke toekomstmuziek. Kom maar op met die gelikte schermen, projectoren en supercomputers. Misschien hoeven we zelfs nooit meer naar ons werk en wordt het fileprobleem een geluid uit het verleden.

Erwin Boogert, 25 september 2008

Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Bron foto: Ijsselstein (CC)

Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.