Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Vakanties zullen nooit meer hetzelfde zijn

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Mobiele communicatie drukt zo’n stempel op ons leven, dat we niet eens meer zonder telefoon en internet weg kunnen. Is telefoonloos reizen dan hét grootste avontuur dat we tegenwoordig kunnen verzinnen?

Het internetcafé op een bekend vakantie-eiland zat bomvol. ‘s Ochtends vroeg al. Jongelui zaten te videochatten met vriendjes die elders vakantie aan het vieren waren. De webcams kleurden roodgloeiend door de verhalen over eerste vakantieliefdes en enthousiaste speelpartijen. Hun ouders zaten naast hen e-mail van familie te lezen of, erger nog, van hun werk.

Wat er op de laptops in appartementen en  voor tentjes gebeurde, was niet te zien. Als er internet in de lucht zat, dan werd het gebruikt. Af en toe zag je zelfs een man of vrouw geconcentreerd zijn Blackberry beroeren, al lopend of zittend op een terras.

Vijftien jaar geleden was vakantie echt vakantie. Je was weg van huis, werk en familie. Niemand wist precies waar je was, noch had iemand de middelen om daar achter te komen. Als je naar huis wilde bellen, moest je met muntgeld in de rij bij de telefooncel gaan staan.

Het hedendaagse beeld hierboven verbaast me nog steeds. Waarom doen die mensen dat?

Vóór de tijd van de mobiele telefoon was vakantie nog spannend, avontuurlijk. Je had het idee echt op reis te zijn. Bij thuiskomst kon je verhalen vertellen die je zou willen bundelen tot een boek. Nu heeft iedereen de foto’s al gezien voordat je het vliegtuig uitstapt.

Zodra de mobiele datatarieven in Europa écht laag zijn, want ze zijn nog steeds schofterig hoog, is mobiel surfen of chatten aan het strand zelfs geen luxegedrag meer. Wellicht zenden vakantiegangers de video’s van hun reis wel integraal uit.

Dat mobiel internet daadwerkelijk een behoefte vervult, blijkt wel uit het feit dat de iPhone in de afgelopen dagen de allerpopulairste camera is geworden op fotosite Flickr. Hij is veel populairder dan toestellen uit Canons EOS-serie en Nikons D-lijn. De telefoon is hét vehikel geworden om ervaringen semi-live mee te delen.

Vroeger was niet alles beter. Althans, ik heb nog geen grijze haar dus heb over ‘vroeger’ geen romantische ideeën. Maar ik denk dat vakanties intensiever en avontuurlijker worden beleefd als er geen mobiele telefoon in de tassen zit. Probeer het eens.

Zo, nu eerst nog even op Jiwire kijken waar de gratis publieke wifi-hotspots zijn. De koffers staan klaar. De laptop is ingepakt.

Erwin Boogert, 30 juni 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Geactualiseerd: maandag 6 juli 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie