Column: Vooruitblik op 2013, jaar van de hippe hardware
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Wat was 2012 een saai jaar voor de gadgetliefhebbers en mensen uit de telecomwereld. We zagen alleen maar meer van hetzelfde: grotere iPhone, kleinere iPad, aanhoudend kopieergedrag en weinig echte vernieuwing. Nee, dan 2013. Dat wordt pas spannend.
Velen kijken al weer reikhalzend uit naar het Mobile World Congress dat volgende maand in Barcelona plaatsvindt. Reden: de nieuwe mobieltjes worden daar gepresenteerd. Dat is een beetje jammer, want telefoontjes zijn maar een minuscuul onderdeel van dat immense congres waar iedereen de strategische paaltjes voor komend jaar om het veld slaat. Die rol speelt het MWC dit jaar in minder mate.
De grootste vernieuwingen komen in het nieuwe jaar niet meer van de telecom- en telefoonbedrijven. Ik weet nu al waar zij mee komen: hogere snelheden, grotere en kleinere schermen, meer Flashgeheugen, snellere processoren met meerdere kernen, nog scherper beeld en - ja, serieus - lagere verkoopprijzen dan we gewend zijn. De grootste vernieuwingen komen echter uit een andere hoek: uit de onverdachte hardware. Een bril bijvoorbeeld.
Een productlancering waar ik naar uitzie, is die van Googles Project Glass (video). Ja, dat is al maanden op internet en zelfs in het Amerikaanse straatbeeld te spotten. Maar dit jaar komt het in de handel. Iedereen en zijn moeder die vorig jaar intekende, krijgt dit jaar zijn internetbril thuisbezorgd. Het zijn vooral ontwikkelaars die 1.500 dollar betaalden om de bijna onzichtbare interface tot het internet in handen te krijgen. Om nieuwe apps te maken, om te leren hoe de nieuwe werkelijkheid eruit gaat zien.
En als Google A zegt, zegt Apple B (wás dat niet andersom?). Concrete informatie over een ‘draagbare computer’ is er niet, maar als analist Gene Munster van Piper Jaffray iets roept, luistert de halve Applewereld aandachtig. Gene zegt: ‘Apple bouwt een draagbare computer’ én een televisie. Amen. Weer wat scheutjes brandstof voor de geruchtenmachine.
De grote lijn in de nieuwe ontwikkelingen is dat internet alomaanwezig wordt in iedere apparaat om ons heen. We kennen de E-Thermostaat van Essent (of de Toon van Eneco red.) en de online LED-lampen van Philips natuurlijk al. Maar de ontwikkelingen gaan verder. Zie de voorbeelden in de automobielindustrie: Kia en Hyundai integreren Google Maps in hun voertuigen en Foursquare wordt onderdeel van Garmin en Navignon. Maps en sociale aanbevelingen worden onderdeel van het autorijden.
En zie het nieuwe Lego Mindstorm robots die met iOS- en Androidapplicaties worden aangestuurd. Of dit horloge van voormalig ingenieurs van Nokia: de Leikr.
Zelfs een gewone wandeling over straat wordt, zonder dat passanten dat zien, een competitie met jezelf, familie of volstrekt onbekenden aan de andere kant van de wereld. Nike+ Fuelband en Jawbone Up zijn twee voorbeelden van slimme armbanden, of: moderne stappentellers, die al onze bewegingen voelen, vastleggen en tegen zelfopgelegde doelen afzetten. De volgende generatie elektrische fietsen zal vast ook internetkoppelingen hebben. Waarom niet, Sparta?
Wie zelf aan de slag wil met de toekomst klikt even naar de shop van Supermechanical. De twee jonge ondernemers hierachter verkopen voor een kleine honderd euro een kastje dat fungeert als sensor-en-monitor voor alles in een huishouden. De zogeheten Twine voelt temperatuur, oriëntatie, magnetische velden en vocht. Programmeer je sensor via het web en krijg een tweet, sms of e-mail als er zich iets in je huis voordoet (deurbel gaat, kelder onder water, planten hebben dorst, etc.). Een prachtige uitvinding die is gefinancierd met geld van enthousiaste particulieren die die jeugdige droom wel eens werkelijkheid willen zien worden.
En hoe ver de technologische ontwikkelingen echt kunnen gaan, laat Chris Anderson zien. Deze auteur en ex-hoofdredacteur van tijdschrift Wired begon recent een eigen bedrijf: DIY Drones. Hij helpt iedereen ter wereld om zijn eigen drone, een vliegtuig(je) zonder piloot, te maken.
Tja, wat stelt een nieuw mobieltje van LG of Samsung dan nog voor?
*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Hij zou willen dat zijn bril internet had.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...