Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Wees slimmer dan Carlos Slim

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het lijkt niet de vraag óf América Móvil KPN koopt, maar onder welke voorwaarden. Dat is waar de rituele dans om gaat waar we afgelopen week getuige van waren. Als de aandeelhouders slim zijn, verkopen ze hun huid zo duur mogelijk. Het liefst met een gifpilletje hier of daar.

Een groep wijze mannen roept het Zuid-Amerikaanse bedrijf even tot de orde. “Zo doen we hier in Nederland geen bedrijfsovernames. Ga eerst maar eens aan de onderhandelingstafel zitten. Eerst over inhoud praten, dan over geld”, is kort gezegd hun stelling. 

De Mexicaan Carlos Slim is niet voor niets de rijkste man ter wereld geworden. Hij denkt strategisch en kan slim kopen en verkopen. Het eenzijdig handelen, met als summum het vijandige overnamebod, is een machtsspel. Even laten zien wie de sterkste is. De ingreep van de wijze mannen, die aandelen met stemrecht mogen uitgeven, is uitstel maar voorlopig geen afstel. Nu kunnen de onderhandelingen beginnen. Mexico staat al 1-0 voor op Nederland. Bij voetbal is het meestal Nederland dat van Mexico wint

De KPN-leiding zal een tandje moeten bijschakelen om deze achterstand in te halen. Coach Eelco Blok heeft niet zoveel speeluren als zijn buitenlandse tegenstanders, dus hij zal slim moeten opereren. América Móvil haalde met E-Plus het onderste uit de kan. Tijd voor een koekje van eigen deeg.

Natuurlijk moeten de aandeelhouders een goede prijs krijgen. Nog belangrijker zijn harde beloftes waar heel Nederland iets aan heeft. Daar zijn we snel klaar mee, want het is duidelijk wat de meeste mensen willen. Het snelste, stabielste en veiligste vaste (glas) en mobiele internet van Europa. Tegen een goede prijs. Maar dat is slechts stap één. 

Steengoede telecomnetwerken maken ook nieuwe digitale diensten mogelijk. Wat we in Nederland nodig hebben, nu en in de toekomst, zijn slimme techneuten die innovatieve bedrijven bouwen. Uitvinders en ondernemers. Denkers en doeners die de techniek voor later ontwikkelen.
 
Op mijn wensenlijstje voor KPN aan de onderhandelingstafel staat daarom ook een zwaar gefinancierde onderzoeks- c.q. investeringslab. Niet ingekapseld in de bestaande organisatie. Dat verlamt de denkers en doeners alleen maar. Autonoom en internationaal opererend, onder leiding van de slimste mensen die je kunt bedenken. En een zak geld om ideeën uit te voeren. Laten we hoog inzetten: tien procent van de jaaromzet, een miljard euro. Google doet dat ook. Daar zou Nederland iets aan hebben. 

Oh ja, en een gifpilletje. Want nu is Nederland een exotische taco voor de Mexicanen. Zodra de schulden van América Móvil echter oplopen, wanneer en om welke reden dan ook, zal er het eerst worden gesneden in de onzichtbare verre gebieden. Oostenrijk en Nederland. Dat leidt tot kostenbesparingen, ontslagen, uitgesteld onderhoud, minder service. Zo gaat het altijd. 

Het gifpilletje zal de R&D-investeringen en netwerkkwaliteit moeten garanderen. Worden de drempels niet gehaald, dan krijgen we gewoon het recht om de hele winkel weer terug te kopen. Tegen een prettige prijs. 

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Hij lust geen gifpillen.

Geactualiseerd: woensdag 6 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.