Column: Wie stopt de prijsverhogingen nog?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
De recessie lijkt ook toe te slaan bij telecomaanbieders. Bijna onopgemerkt verhogen ze met centen en procenten hun prijzen waar mogelijk. De trend lijkt onomkeerbaar.
Ik had het idee dat ik bestolen werd waar ik bij stond. Op onverklaarbare wijze zag ik mijn telecomrekeningen steeds een beetje duurder uitvallen. Eerst weet ik het nog aan bovengemiddeld vaak bellen, al wist ik niet wanneer en met wie. Wellicht waren het toch de belletjes tijdens die trips buitenlandse werkbezoeken?
Wat nader speurwerk leerde dat telecomoperators zijn teruggevallen op handelspraktijken uit de vorige eeuw.
Xs4all rekent zijn klanten niet meer af per gebelde seconde, maar per hele minuut. De provider rondt af naar boven. Telfort op zijn beurt gaat weer een starttarief rekenen en overweegt de prijzen op te laten lopen met - let wel - de inflatie. Weer wat nieuws. Zo verdient KPN ze leuk, want het denkt die truc ook bij zijn andere dochterbedrijven te gaan toepassen. Vodafone en T-Mobile, afsluitend, haalden ook een oude bekende uit de hoge hoed. De operators gaan -kort na KPN- weer aansluitkosten in rekening brengen. Zomaar een paar recente voorbeelden.
Deze toestanden doen denken aan de Middeleeuwen, aan de tijd dat er nog met echt gouden munten werd betaald. Boeverige handelaren dachten toen rijk te kunnen worden door minuscule randjes van de munten af te schrapen. Deze besnoeide munten waren onzichtbaar kleiner, maar verloren op het oog geen waarde voor de ontvanger.
Handen afhakken bleek een effectieve oplossing tegen de goudschrapers, maar marktpleinen vol eenhandigen belemmerde de omzetten. Muntenmakers verzonnen iets nieuws.
Bij het slaan van de munten werd een kabelmotief in de rand van de munt geslagen. Als die rand er niet in zat, wist de geldontvanger direct dat hij werd beduveld. Sinds 1816 wordt de tekst ‘God zij met ons' in de rand geslagen.
De wijze waarop de operators hun prijsbeleid voeren, doet sterk denken aan het besnoeien van munten uit de Middeleeuwen. Afrekenen per minuut, de terugkeer van aansluitkosten, jaarlijkse inflatiecorrectie en wat er nog meer wordt verzonnen. Ongemerkt verliezen de euro’s die we aan telecom uitgeven beetje bij beetje hun waarde.
Hoe sla je ‘God zijn met ons’ in een belminuut?
Erwin Boogert, 8 april 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...
-
Delta komt met 8 Gbps internet via glasvezel
6 aug Delta introduceert een internetpakket via glasvezel met een snelheid van 8 Gbps. Daarnaast wordt 1 G...
-
Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden
2 aug Delta Fiber wil een kwart van de huizen toegang tot eigen glasvezelnetwerken geven. Het bedrijf heef...