Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Wie stopt de prijsverhogingen nog?

door Jeanet Woldring

De recessie lijkt ook toe te slaan bij telecomaanbieders. Bijna onopgemerkt verhogen ze met centen en procenten hun prijzen waar mogelijk. De trend lijkt onomkeerbaar. 

Ik had het idee dat ik bestolen werd waar ik bij stond. Op onverklaarbare wijze zag ik mijn telecomrekeningen steeds een beetje duurder uitvallen. Eerst weet ik het nog aan bovengemiddeld vaak bellen, al wist ik niet wanneer en met wie. Wellicht waren het toch de belletjes tijdens die trips buitenlandse werkbezoeken?   

Wat nader speurwerk leerde dat telecomoperators zijn teruggevallen op handelspraktijken uit de vorige eeuw.  

Xs4all rekent zijn klanten niet meer af per gebelde seconde, maar per hele minuut. De provider rondt af naar boven. Telfort op zijn beurt gaat weer een starttarief  rekenen en overweegt de prijzen op te laten lopen met - let wel - de inflatie. Weer wat nieuws. Zo verdient KPN ze leuk, want het denkt die truc ook bij zijn andere dochterbedrijven te gaan toepassen. Vodafone en T-Mobile, afsluitend, haalden ook een oude bekende uit de hoge hoed. De operators gaan -kort na KPN- weer aansluitkosten in rekening brengen. Zomaar een paar recente voorbeelden.

Deze toestanden doen denken aan de Middeleeuwen, aan de tijd dat er nog met echt gouden munten werd betaald. Boeverige handelaren dachten toen rijk te kunnen worden door minuscule randjes van de munten af te schrapen. Deze besnoeide munten waren onzichtbaar kleiner, maar verloren op het oog geen waarde voor de ontvanger.   

Handen afhakken bleek een effectieve oplossing tegen de goudschrapers, maar marktpleinen vol eenhandigen belemmerde de omzetten. Muntenmakers verzonnen iets nieuws.   

Bij het slaan van de munten werd een kabelmotief in de rand van de munt geslagen. Als die rand er niet in zat, wist de geldontvanger direct dat hij werd beduveld. Sinds 1816 wordt de tekst ‘God zij met ons' in de rand geslagen.  

De wijze waarop de operators hun prijsbeleid voeren, doet sterk denken aan het besnoeien van munten uit de Middeleeuwen. Afrekenen per minuut, de terugkeer van aansluitkosten, jaarlijkse inflatiecorrectie en wat er nog meer wordt verzonnen. Ongemerkt verliezen de euro’s die we aan telecom uitgeven beetje bij beetje hun waarde.  

Hoe sla je ‘God zijn met ons’ in een belminuut?  

Erwin Boogert, 8 april 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie