Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Concurrentiestrijd ADSL-markt feller dan ooit

Leestijd: 3 minuten

De breedbandmarkt is hevig in beroering. De concurrentiestrijd op de ADSL-markt is feller dan ooit! Deze week introduceren zowel Zonnet (Versatel netwerk) als Tiscali (vroegere BaByXL netwerk) heel voordelige instappakketten. KPN, die  op de ADSL-markt opereert via zijn internetdochters XS4ALL, Het Net en Planet Internet, beraadt zich op tegen-acties. XS4ALL was supersnel met haar antwoord: met ingang van 20 augustus j.l. is de datalimiet van Lite ADSL van twee naar vijf (!) Gigabyte verhoogd.

Vanaf maandag 25 augustus a.s. komt Tiscali met een nieuwe abonnementsvorm op de markt: Tiscali Surf. naar eigen zeggen het voordeligste ADSL-abonnement van Nederland. Volgens de ranglijst op Internetten.nl is dat ook zo. Het pakket kost  €269,40 per jaar, inclusief aansluitkosten en modem. Hiervoor krijgt men een 512/256-verbinding via het eigen voormalige BabyXL-netwerk, nu Tiscali Wholesale genoemd. Eerder kwam Zonnet met een instappakket. Dit lijkt met een maandprijs van  € 14,95 goedkoper, maar is dat niet. Bij Zonnet betaalt de klant namelijk standaard minimaal 5 euro per maand extra voor het bijgeleverde telefoonabonnement. Anders gezegd: men betaalt voor ADSL weliswaar € 14,95, maar krijgt daarbij dan een gratis belbundel van 5 euro per maand. De klant hoeft niet via ZonTel te telefoneren, maar betaalt dan maandelijks 19,95 in plaats van 14,95 euro.

Wanneer men naar de totale kosten voor het eerste jaar kijkt, heeft Tiscali dus de eerste plaats veroverd. Neemt men ook de snelheid en datalimiet in ogenschouw, dan is men eveneens beter uit bij deze provider. Zon biedt namelijk lagere snelheden (256/64) en een strengere datalimiet. Bij Zon is dat 250 MB per maand, bij Tiscali 2000 MB. Elke extra verbruikte MB kost bij Tiscali een halve cent, bij Zon 1 cent. Tiscali Surf zal behalve bij Tiscali zelf via Albert Heijn-winkels aan de man worden gebracht. In de gebieden waar het Tiscali-netwerk nog niet beschikbaar is, biedt Tiscali het langzamere ADSL Light aan via het KPN-netwerk voor € 299,40 per jaar.

Het lijdt geen twijfel dat de rekenwonders overuren kunnen maken met de aanbiedingen, stelde Peter Olsthoorn gisteren op Planet Multimedia. "Bij Internetten.nl waren ze ook nog aan het rekenen, want de jongste veranderingen in de top-5 van goedkoopste ADSL-aanbiedingen waren heden nog niet verwerkt"...

Inmiddels wel, maar inderdaad, het kost overuren en heel wat hoofdbrekens om een actuele, eerlijke ranglijst in stand te houden: wel of niet kosten voor extra dataverkeer meenemen, wel of niet 'belbundels' meenemen etc. Onze huidige ADSL-ranglijst is gebaseerd op de totale kosten voor het eerste jaar. Op verzoek van bezoekers én vanwege het feit dat de prijs als belangrijkste criterium wordt genoemd voor het kiezen van een ADSL-verbinding, heeft Internetten.nl vier maanden geleden besloten een ADSL-selectie te presenteren van de Top 6 goedkoopste ADSL pakketten. Deze worden geselecteerd op de optelsom van: de maandelijkse abonnementsprijs, de aansluitkosten, de prijs van het goedkoopste modem, op basis van een (minimum) jaarcontract. De actie-aanbiedingen zijn erin verdisconteerd. M.a.w. het goedkoopste pakket wat betreft de reële kosten komt bovenaan in de TOP 6.

Langzamerhand begint het vergelijken van de breedbandmarkt net zo complex  te worden als de mobiele telefoniemarkt...Het vergt heel wat puzzelwerk om alle addertjes onder het gras te vinden en bloot te leggen. Feit is echter dat de vergelijking enorm concurrentiebevorderend werkt, waar de consument zijn voordeel mee kan doen!

Geactualiseerd: vrijdag 22 augustus 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.