Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Consument is 'kampioen' door nieuwe regelgeving

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

We schreven het al eerder: vrijdag 13 juni is een geluksdag. Vanaf vandaag gelden er nieuwe consumentenregels waarmee je als consument nog sterker staat. Deze regels geven je extra rechten als je iets koopt in een winkel, op straat, aan de deur, via de telefoon en internet. Daarom start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een campagne via ConsuWijzer: 'De consument is kampioen'.

Consument is 'kampioen'

De consument is kampioen als hij de regels kent én bij een probleem met een aankoop in actie komt. Op ConsuWijzer.nl staan de nieuwe regels duidelijk uitgelegd en vind je hulpmiddelen die je helpen om je recht te halen.

De nieuwe regels

De nieuwe regels gelden voor overeenkomsten die op of na 13 juni 2014 worden gesloten. Voor overeenkomsten die vóór 13 juni zijn gesloten gelden de 'oude' regels. ACM houdt toezicht op de naleving van de regels. Consumenten kunnen signalen melden bij ConsuWijzer.

De belangrijkste veranderingen

1. De bedenktijd voor online of via de telefoon gesloten overeenkomsten gaat naar 14 dagen;

2. Bij verkoop op straat en aan de deur geldt nu ook een bedenktijd van 14 dagen bij aankopen boven de 50 euro;

3. Als de verkoper de consument niet of onjuist informeert over de bedenktijd wordt deze verlengd tot maximaal 12 maanden;

4. Overeenkomsten voor het geregeld leveren van diensten, zoals telefonie en energie, die per telefoon worden afgesloten gelden pas als de consument er schriftelijk mee heeft ingestemd;

5. Voor het bellen naar een klantenservice met een 0900-nummer gaat het tarief naar maximaal 1 euro plus de normale belkosten.

Onder andere via de website, Youtube, Facebook en Twitter informeert ConsuWijzer consumenten over de nieuwe regels.

Zelf in actie komen

ACM vindt het belangrijk dat consumenten in actie kunnen komen als zij een probleem hebben met een ondernemer. Op ConsuWijzer.nl staan de nieuwe regels daarom duidelijk uitgelegd. Ook vindt de consument er hulpmiddelen om zijn recht te halen. Zo staat op de website de Gesprekswijzer, een handig hulpmiddel om het gesprek met de verkoper over een probleem voor te bereiden. Zodat de consument de verkoper beter kan overtuigen van zijn rechten. Anita Vegter, bestuurslid van ACM: “Wij houden toezicht op de naleving van de regels en kunnen ingrijpen. Maar beter is het natuurlijk dat consumenten zelf in actie komen bij een probleem”.

Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.