Consumentenbond: Vodafone glasvezel contracten nietig
Leestijd: 3 minuten
Tv-programma Kassa besteedde zaterdag 16 maart aandacht aan de huis-aan-huis verkoop van glasvezeldiensten van Vodafone. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, stelde daarin dat de contracten van Vodafone niet rechtsgeldig zijn. Dat is onjuist volgens Vodafone. Wie heeft gelijk?
Verkoop aan de deur: opzeggen binnen 8 dagen
In 2010 besteedde Kassa ook al aandacht aan verkoopmethoden van colportage, toen van energiebedrijven. Bekijk hier de uitzending terug. Heb je ook last van verkoop aan de deur? Plak dan de gratis sticker van Kassa op je voordeur. Ook Consuwijzer biedt een DeurWijzer met rechten bij colportage.
Colportagewet
Volgens de Consumentenbond colporteert Vodafone met contracten die niet deugen. De contracten zouden nietig zijn, omdat daarin niets staat over de mogelijkheid tot opzeggen binnen acht dagen. Artikel 24 van de colportagewet is heel duidelijk over de eisen waaraan een colportagecontract moet voldoen. Combée: 'Vodafone houdt zich eenvoudigweg niet aan de wet. En in de uitzending van Kassa blijkt dat ze de kop, al dan niet willens en wetens, in het zand steken.'
De Consumentenbond heeft een modelbrief gemaakt voor consumenten die zich willen beroepen op de nietigheid omdat het contract met Vodafone niet deugt.
Volgens de Consumentenbond worden drie voorwaarden door Vodafone niet nageleefd: op het contract moet staan dat consumenten acht dagen bedenktijd hebben. Daarnaast moet een modelopzegbrief deel uitmaken van het contract en moet de colporteur het contract ook hebben ondertekend. Het bedrijf dat zich hier niet aan houdt, kan dit niet goed maken door bijvoorbeeld na het afsluiten van een contract aanvullende informatie toe te sturen. Het contract blijft dan nietig.
Wat is het gevolg van de nietigheid?
Je zit niet aan het contract vast. Consumentenbond: Als je van Vodafone het bericht hebt gehad dat de glasvezelaansluiting gereed is, kun je (desgewenst) richting Vodafone aangeven dat je een beroep doet op die nietigheid. Vodafone mag dan geen geld afschrijven. Mensen bij wie al geld is afgeschreven via automatische incasso, kunnen de betreffende afschrijving tot 56 dagen storneren via internetbankieren.
Consuwijzer, het adviesorgaan van de overheid, heeft de regels die gelden bij colportage op rij gezet:
- Je moet het contract meteen op papier krijgen.
- Het contract moet door jou en door de colporteur zijn ondertekend.
- Het contract moet in tweevoud zijn. Eén exemplaar van het contract is voor de colporteur en het andere exemplaar krijg je na ondertekening. Allebei de overeenkomsten moeten hetzelfde zijn.
- De bedenktijd van acht dagen moet op het contract staan.
- De naam en het adres van de colporteur of het bedrijf waarvoor hij werkt moet op het contract staan.
Voldoet het contract niet aan deze regels? Dan is het contract nietig. Dit betekent dat er geen geldig contract is gesloten. Ook Consuwijzer heeft voorbeeldbrieven over ongeldige koop via colportage.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...