Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ConsuWijzer: 'Elke app heeft een prijs'

door Jeanet Woldring

Download jij wel eens een gratis of goedkope app die toegang wil tot je locatie, contactpersonen of foto's? Waarschijnlijk klik je als zovelen dan direct op OK. En realiseer je je niet dat je ook vaak betaalt met gegevens. Daarom is ConsuWijzer de campagne gestart 'Elke app heeft een prijs'. Hoe houd je controle over wat een app van je weet?

Apps betalen met je persoonlijke gegevens

We downloaden inmiddels tientallen miljoenen apps per dag, maar die vragen allerlei persoonlijke gegevens en die data is een goudmijn voor bedrijven. Het doel van de campagne is om consumenten bewuster te maken over de persoonlijke gegevens die ze prijsgeven als ze een app installeren. Zonder dat je er bij stilstaat kan een app op ieder moment weten waar je bent, welke berichten je verstuurt en wat je internetgedrag is.Dit is kostbare informatie voor adverteerders, die met deze gegevens hun reclames beter op jou af kunnen stemmen.

Waarom is dit nodig?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak niet weten dat aanbieders van apps geld verdienen aan hun persoonlijke gegevens. En dat ze bij gratis apps in feite betalen met hun gegevens. De aanbieder van de app is verplicht de consument te informeren tot welke gegevens de app toegang wil, en wat er vervolgens mee wordt gedaan. Deze worden zelden gelezen. De meeste jongeren geven aan dat zij meestal niet de moeite nemen om de voorwaarden door te lezen.

Privacy

In het onderzoek geven jongeren aan dat ze veel belang hechten aan hun privacy online, maar als je vraagt naar concrete acties op dat punt blijkt dat ze niet veel moeite doen om hun privacy online te beschermen. Pas na een slechte ervaring neemt de bewustwording toe. Veel jongeren zeggen het geen probleem te vinden als een app gegevens verzamelt, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze niets te verbergen hebben. Maar vaak weten ze niet dat het bedrijf hun gegevens doorverkoopt en dat deze gegevens bij elkaar worden opgeteld tot een volledig profiel.

Hoe houd ik controle over wat een app van mij weet?

Wil een app toegang tot bepaalde gegevens en wil je dit liever niet? De beste oplossing is om de app simpelweg niet te installeren, aldus ConsuWijzer. Maar soms heb je een app nu eenmaal nodig of vind je de app heel handig. Wat zijn dan je mogelijkheden? Consuwijzer geeft tips hoe je controle houdt over apps. Ook kun je een klachtformulier invullen als je vindt dat een app onduidelijke of te lange voorwaarden heeft.

Doe de APPK-check op veiliginternetten

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie