Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

'De dag dat KPN de telefoon verwenst'

door Jeanet Woldring

Bellen en sms-en begint een secundaire functie van de mobiele telefoon te worden. Bedrijven als KPN, T-Mobile en Vodafone hebben bedrijven tegenover zich die nu eens geen concurrent zijn, maar wel hun markten opeten.

Toen aan het begin de negentiende eeuw de eerste auto's op de weg verschenen, moesten er mensen met vlaggen voor lopen om andere weggebruikers te waarschuwen. Auto's werden gevaarlijk geacht voor voetgangers. Paarden zouden ervan kunnen schrikken.

Er is sinds die tijd veel veranderd. Zet de radio 's ochtends om acht uur maar eens aan voor de filemeldingen. Soms zou je willen dat de auto niet was uitgevonden en dat we een effectiever manier hadden bedacht van om van A naar B te reizen.

Hetzelfde gevoel bekruipt me als ik kijk naar de positie van mobiele telecomoperators. Hoe kijken we over een eeuw op deze vehikels terug? Hun netwerken zijn dragers van telefonie en dataverkeer, maar feitelijk spelen ze amper een andere betekenisvolle rol. Je betaalt een vast bedrag per maand en mag onbeperkt bellen en internetten.

Op telecombeurzen in binnen- en buitenland klinkt jaar op jaar de navelstaarderige consensus dat bedrijven als Google en Apple toch echt marktkrachten beginnen te worden. Los van die constatering gebeurt er niet veel. Vooruit Orange en T-Mobile knuffelen met Google, maar hoe helpt dat hun marktpositie wezenlijk vooruit richting nieuwe gronden?

Eigenlijk bieden bedrijven als KPN niets meer dan een domme pijp om verkeer van A naar B te brengen. Ze hebben ronduit mazzel dat Google een deel van de inkomsten met hen wil delen. Van iedere verkochte mobiele applicatie uit Googles mobiele downloadwinkel Android Market krijgt de operator 30 procent. Apple doet daar niet aan en vangt zelf dat omzetdeel. De andere 70 procent gaat naar de applicatiebouwer.

Wat levert dat een operator op? Een kleine rekensom. Apple verkocht 2 miljard applicaties voor de iPhone in 1,5 jaar. Laat zijn programmaatje gemiddeld 2 euro kosten, waarvan 60 cent naar een operator had kunnen gaan. Stel iedere gebruiker koopt 10 applicaties per jaar à 60 cent. Dat is 6 euro omzet in 1,5 jaar voor de aanbieder. Dat is 4 euro per jaar of 30 cent per maand.

Bij KPN ligt de gemiddelde omzet per klant per maand op 29 euro (waarvan 29 procent uit dataverkeer). De omzetdeling met Google zou dus een omzetgroei van welgeteld 1 procent opleveren, een procent waar KPN eigenlijk geen zeggenschap over heeft. Die krijgt het cadeau, als geste van Google dat zijn eigen markt over KPN's rug uitbouwt.

De toekomst voor mobiele aanbieders ziet er in deze context niet bijzonder rooskleurig uit. Temeer daar het slechts een kwestie van tijd lijkt dat je met programma's als Skype gratis kan bellen via de mobiele datanetwerken. Dat zal een stevige financiële domper opleveren voor de telecomaanbieders. Immers, Skype heeft een half miljard geregistreerde gebruikers en definieert de mobiele telefoon als hét vehikel van de toekomst.

Welke verwoestende rol nieuwe marktpartijen kunnen hebben op een bestaande markt werd eind oktober kraakhelder.

Op 28 oktober presenteerde TomTom zijn kwartaalcijfers. Die waren door de huidige economische situatie al niet rooskleurig. De koers daalde in de ochtend met 9 procent.

Later die dag, halverwege de middag, maakte Google bekend dat het Google Maps Navigation op de markt brengt. Dat is helemaal gratis. Een product met mooie landkaarten en gesproken navigatiebegeleiding. De koers van TomTom eindigde die dag 21 procent lager. In diezelfde week verloor TomTom 40 procent van zijn beurswaarde, omgerekend bijna een miljard euro. En dat allemaal vanwege de introductie van een van de vele mobiele producten van een niet-telecompartij.

De mobiele telecommarkt verandert sneller dan velen denken. In Nederland zetten maandelijks al zo'n 2,5 miljoen mensen hun mobiele browser aan, in de maand september. Naarmate ze meer mobiele data gaan gebruiken, gaan ze ook meer applicaties gebruiken: navigatiediensten, programma's om vrienden te vinden en sms-killers zoals chatprogramma's en belsoftware zoals die van Skype, Gizmo, Fring en Truphone.

Op die bewuste 28 oktober wensten de bestuurders van TomTom misschien wel dat de auto niet was uitgevonden. Uit onverwachte hoek drukte één van de vele nieuwe marktpartijen de beurskoers de kop in.

Wanneer komt de dag dat KPN de telefoon verwenst? Dat kan geen decennia meer duren.

Erwin Boogert, 2 november 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie