Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

De ondergang van internet op vakantie

Leestijd: 3 minuten

Column Erwin Boogert - De vakantie begint lekker dit jaar. De spookrekeningen voor mobiel internetten in het buitenland behoren voor de meesten tot de verleden tijd. Maar er dreigt een gevaar. Mogelijk kunnen we over een paar jaar helemaal niet meer mobiel surfen aan de Middellandse Zee.

KPN en Vodafone kwamen in de afgelopen weken met toch wel verrassend nieuws. Eindelijk is er duidelijkheid over de tarieven van mobiel internet in het buitenland. Vooruit, dat moeten ze van Europa doen en de prijs/kwaliteit-verhouding is mager. Maar mobiel surfen, mailen en chatten is in ieder geval betaalbaar geworden.

KPN en Hi (niet Telfort) rekenen een tientje extra voor wie op vakantie 100 megabyte dataverkeer wil opsnoepen bij de lokale mobiele aanbieder. Bij Vodafone neem je je bundel mee in je koffer op vakantie voor 5 euro per maand. De gemiddelde Nederlander eet thuis 100 mb normaal gesproken al voor zijn ontbijt op, maar deze nieuwe tarieven zijn een stap in de goede richting.

Want waar we ook binnen Europa naartoe gaan met vakantie, de reis zal nooit meer hetzelfde zijn. Je hoeft je niet meer in te houden om op Google Maps een locatie te zoeken en dan ook nog eens lekker de recensies van anderen te lezen. Sterker nog, na vertrek van die locatie kan iedereen zonder schroom tekst en beeld uploaden naar Google om zijn eigen bespreking met de wereld te delen. Om de kosten hoef je het niet meer te laten.

Vergeet tijdens de reis ook niet om even de Android- of iPhone-apps van Triposo uit te proberen. Dat is een nieuw bedrijf van vier Nederlanders dat digitale reisgidsen uitgeeft voor tientallen vakantiebestemmingen in de wereld. Gratis. Met een paar drukken op je telefoon vind je leuke uitstapjes, coole winkels en verrassende tochtjes. Ze verdienen hun geld met de ingebouwde boekingsmodule in de applicaties. Ze vangen een commissievergoeding voor iedere keer dat iemand vanuit hun software een rondvaart, fietstocht of toegangskaartje koopt.

En nu ik toch bezig ben, nog een tip voor de vakantiegangers die geen onderdak hebben bij Vodafone, KPN of Hi. Het (ook vrij nieuwe) Nederlandse bedrijf Droam verhuurt voor een paar tientje per vakantie kleine modems die UMTS uit de lucht plukken en omvormen tot WiFi, voor de smartphone en laptop. Zo vond deze column zijn weg naar Nederland via een Droam-kastje. Als een heet mes door de boter.

De vreugde over de lagere datatarieven in het buitenland kan wel eens van korte duur zijn. Althans, voor wie in zuid-Europa vakantie houdt. Hoe meer wij uit het buitenland VoIP’en, video streamen en down-/uploaden naar Youtube, hoe dieper we ons eigen internetgraf graven.

De netwerken van veel mobiele aanbieders rondom de Middellandse Zee barsten nu al bijna uit hun voegen. Wanneer wij noord-Europeanen dan ook nog eens met onze dikke smartphones ons 14,4 Mbps-internetgedrag meenemen op vakantie lijkt het einde van de pret nabij. De netwerken kunnen het binnen nu en een paar jaar niet meer aan. En financieel gezien zijn er maar weinig middelen om die netwerken op korte termijn te verbeteren.

Geniet er dus nog maar van nu het nog kan. Over een paar jaar moeten we gewoon weer Euro-drachmen in een telefooncel storten en ansichtkaarten schrijven. Misschien worden vakanties daar zelfs wel weer avontuurlijker en leuker van.

*) door Erwin Boogert (@erwinboogert), 8 juni 2011. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is daarnaast actief als freelance journalist voor verscheidene uitgaven. Hij zit in Spanje al een dag zonder internet op zijn telefoon, maar Droam is een verrassende werkelijkheid.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.