Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

DENDA mag telefoongids.nl van rechter blijven gebruiken

Leestijd: 2 minuten

Op 19 juni jl. heeft de President van de Arrondissementsrechtbank te Almelo uitspraak gedaan inzake de domeinnaam "telefoongids.nl". Deze domeinnaam werd begin dit jaar geregistreerd door DENDA Multimedia b.v. dat, na een jarenlang getouwtrek met de KPN over de terbeschikkingstelling van telefoongegevens, onlangs de eerste interactieve telefoongids "BELLES.NL" introduceerde. Via het intoetsen van de URL "telefoongids.nl" komt men op deze website terecht.

Het registreren van de domeinnaam "telefoongids.nl" verliep voor DENDA niet zonder slag of stoot. De Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN), die alle .nl-domeinnamen uitgeeft en beheert, hield de naam lange tijd geblokkeerd omdat deze een generieke term bevatte en dus misleidend zou kunnen zijn voor het publiek. Aanvankelijk weigerde de SIDN dan ook om de naam aan welke aanvrager dan ook uit te geven. DENDA ging echter tegen deze beslissing in beroep en toonde aan dat van misleiding geen sprake is. Het College van Beroep besloot vervolgens om de naam alsnog aan DENDA toe te kennen.

Tijdens de procedure bleek dat ook de KPN graag deze domeinnaam had willen bemachtigen en daartoe al drie mislukte pogingen had gedaan. Anders dan DENDA ging zij niet in beroep en liet daarmee alle beroepstermijnen verlopen, zodat de beslissingen van de SIDN inmiddels onherroepelijk waren geworden.

Met een beroep op onder meer haar merkenrecht, dat de KPN beweerde te hebben op het woord "telefoongids", heeft de KPN in een kort geding gepoogd de naam alsnog in haar bezit te krijgen. Daarin is zij niet geslaagd, omdat de rechter terecht geen merkenrechtelijke bescherming voor de generieke term "telefoongids" heeft toegekend. Daarom hoeft DENDA de domeinnaam niet aan de KPN af te staan.
Geactualiseerd: woensdag 20 juni 2001
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie