Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Deze zomer goedkoper sms en mobiel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Mobiel internetten vanuit een ander EU-land mag per 1 juli hooguit 50 cent per megabyte kosten. Een smsje hooguit 14 cent per bericht. En roamingtarieven mogen niet meer naar boven afgerond worden. Dit stelde de Europarlementscommissie maandag.

Dataroaming nu 2 tot 15 euro per Mb
De parlementsleden verwierpen een limiet van 1 euro per megabyte voor zogeheten data-roaming, zoals de Europese Commissie had voorgesteld. Nu is er nog geen limiet, zodat sommige vakantiegangers bij thuiskomst een schrikbarend hoge rekening ontvangen. Nu variëren de tarieven van 2 euro (T-Mobile) tot 15 euro per megabyte (Rabo Mobiel). KPN zit daar met 8 euro (€ 7,95) per Mb tussenin. Vodafone is na T-Mobile het goedkoopst met € 2,50 per Mb plus een starttarief van 79 cent per sessie.

Afrondverbod gespreksduur na 1e halve minuut
Men wil bovendien een eerlijker berekening van grens overschrijdende gsm-tarieven. Ze vinden dat telecombedrijven de gespreksduur niet meer naar boven mogen afronden. De Europese Commissie had zo'n afrondverbod voorgesteld na de eerste halve minuut.

Prijslimiet sms 14 cent
De parlementsleden steunen in grote meerderheid ook een prijslimiet op grensoverschrijdende sms-jes van 11 cent exclusief btw. Nu is die prijs gemiddeld 28 cent, oplopend tot 80 cent in sommige landen.

Het parlement moet eind april nog voltallig stemmen over het plan. Daarna is een compromis nodig met bewindslieden uit de EU-landen, onder wie staatssecretaris Frank Heemskerk. Die steunen de prijslimieten eveneens.

 

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie