Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Eerste kabelnet open voor derden

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

CAI Harderwijk gaat als eerste kabelleverancier in Nederland zijn netwerk openstellen voor derde partijen. Internet Service Provider Solcon zal als eerste  van het kabelnetwerk gebruikmaken om zijn diensten af te leveren. Op dit moment levert Solcon nog internetdiensten via  ADSL en glasvezel.

Solcon primeur
Door het openstellen van het netwerk wordt het mogelijk dat externe leveranciers de kabelabonnees diensten kunnen aanbieden. Solcon-directeur Peter van der Vlies ziet deze stap als logische tussenvorm. De dienstenleverancier zoekt een zo breed mogelijke dekking, bij voorkeur via glasvezel. "De kabel in Harderwijk heeft voor ons toegevoegde waarde door de hoge symmetrische snelheden van 100 Mb upload en download. Je benadert hierbij de beleving van glasvezel. We kunnen op termijn in Harderwijk toewerken naar een daadwerkelijke verglazing. Dit was ook onze voorwaarde aan CAI Harderwijk om deel te nemen aan het project.’’

Openstelling kabel
De samenwerking tussen Solcon en CAI Harderwijk is de voorbode van ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn rond het openstellen van de netwerken van de grotere kabelleveranciers Ziggo en UPC. Solcon juicht dit alleen maar toe. 
 
Eurodocsis
Om de dienstverlening van derde partijen mogelijk te maken, moet de kabelmaatschappij zijn netwerk gaan vernieuwen. CAI Harderwijk start in het voorjaar een technische vernieuwing, naar alle waarschijnlijkheid EuroDocsis, waardoor glasvezelsnelheid over de bestaande kabel-coax wordt verkregen. Hiermee krijgt het kabelnetwerk een symmetrische snelheid van 100 Mbps voor de kabelabonnees. Met name de hogere uploadsnelheden zijn de grote winst. Extra graafwerkzaamheden zijn voorlopig niet nodig volgens CAI Harderwijk waardoor het nieuwe netwerk direct na de zomer al in gebruik kan worden genomen. 

Vergelijk CAI Harderwijk op Digitelevisie.nl en Solcon op Internetten.nl

Update 5-2-2010: niet CAI Harderwijk, maar Kabelnoord blijkt de eerste te zijn die het kabelnetwerk openstelde voor derden, zo liet een oplettende bezoeker ons weten!

Geactualiseerd: maandag 3 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.