Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Europa wil juiste facturatie gsm-gesprek

Leestijd: 2 minuten

Eurocommissaris voor telecom Viviane Reding heeft nieuwe plannen bekend gemaakt. Zij zal vermoedelijk nog voor eind 2008 maatregelen aankondigen om een correctere facturatie van de gsm-beltijd te garanderen. Vorig jaar augustus ging een maximum voor roamingtarieven bij belverkeer al in voor de EU.

Andere tariefstructuur
Momenteel is het zo dat de meeste aanbieders beltijd niet per seconde maar per minuut berekenen. Bij bellen in het buitenland betaalt u meestal geen starttarief maar 'de eerste minuut volledig',  daarna betaalt u doorgaans per halve minuut. Wie dus slechts 10 seconden telefoneert, krijgt een minuut beltijd berekend. Heel veel gesprekken duren zelfs maar 1 of 2 seconden. Vaak zijn dit de gesprekken die afgebroken worden nadat je de voicemail hoort. Volgens Reding kan het verschil tussen de gebelde tijd en de gefactureerde tijd oplopen tot in totaal 20% van het gefactureerde bedrag.

Vodafone Passport en KPN EU voordeelbellen
Vodafone is hier heel slim mee omgegaan met Passport, een tariefstructuur die  al in 2005 geïntroduceerd werd.  Hierbij geldt een starttarief van 79 cent (toen 99 cent)  en een minuuttarief dat gelijk is aan het tarief voor als je in Nederland belt. Word je gebeld, dan betaal je alleen 79 cent per gesprek, hoe lang je gesprek ook duurt. Op het eerste gezicht lijkt dit zeer aantrekkelijk, maar als uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de gesprekken korter duurt dan 1 minuut, moet je toch gaan twijfelen.  KPN heeft met EU voordeelbellen een  vergelijkbare tariefstructuur. 

Sms en dataverkeer: grote verschillen
Reding wil -zoals eerder aangekondigd- ook de hoge prijzen voor sms'jes en roaming voor dataverkeer aanpakken. Deze blijken nog steeds hoog te zijn. Bovendien bestaan er grote verschillen tussen de EU-lidstaten. Ook hier heeft Vodafone het voortouw genomen door in oktober de roamingtarieven voor mobiel internet te verlagen.

De prijsproblemen komen aan bod in een rapport van de Europese groep van regulatoren (ERG) over de periode april tot september 2007.

Zie ook: Vakantiebellen.com

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.