Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Frequentieveiling gestart

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Vandaag start de frequentieveiling die de concurrentie moet vergroten onder telecomproviders. Vijf marktpartijen proberen een vergunning te bemachtigen waarmee zij voor een lange periode mobiele telefonie en mobiel internet aan hun klanten kunnen aanbieden. Agentschap Telecom organiseert de veiling en hanteert de hamer van de veilingmeester. Tot na afloop van de veiling wordt een mediastilte in stand gehouden.

Drie telecomproviders
Het is dan ook niet bekend wie de vijf deelnemers zijn. Analysten gaan ervan uit dat KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 in ieder geval meebieden en dat de vijfde partij in de veiling waarschijnlijk een 'echte' nieuwkomer is. Op dit moment zijn er drie aanbieders met een landelijk netwerk voor mobiele communicatie; KPN, T-Mobile en Vodafone. Zij maken gebruik van verschillende frequentiebanden waaronder de 900- en 1800 MHz-banden die nu voor GSM worden gebruikt. 

Looptijd 17 jaar
Deze vergunningen verlopen in februari 2013. Er zijn wel meer aanbieders van mobiele telecommunicatie maar zij maken gebruik van de netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. En omdat er daarnaast ook in andere banden nog frequenties vrij komen die ook voor telecommunicatie gebruikt kunnen worden, is deze veiling georganiseerd. De nieuwe vergunningen hebben een looptijd van 17 jaar.

40 vergunningen
Mobiele communicatie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, meer dan de helft van de Nederlanders heeft inmiddels een smartphone. Ook komen er steeds meer nieuwe toepassingen en technieken. Om ruimte te bieden aan die groei en innovaties te stimuleren organiseert de overheid de Multiband frequentieveiling. Tijdens deze veiling worden frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band geveild. In totaal gaat het om 40 vergunningen.

Wat merkt u ervan?
Providers mogen zelf weten voor welke technologie ze de toegewezen frequenties gaan gebruiken. Er is maar een beperkte verplichting om met het verkregen spectrum daadwerkelijk een nieuw netwerk op te bouwen. Dat betekent dat nieuwkomers niet meteen de concurrentieslag aan hoeven te gaan.

Met alleen frequenties bouw je overigens geen netwerk: het meeste geld gaat zitten in zendmasten, apparatuur en onderhoud. Weinig partijen kunnen zich zo’n miljardeninvestering veroorloven, schrijft Marc Hijink in het NRC. Hij verwacht dat we nog jaren moeten wachten op een 4G-net dat heel Nederland dekt.

Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie